Nyheter

– Statsråd Sandberg kan svekke Frp

Blir Per Sandberg en del av regjeringen, kan det få konsekvenser for oppslutningen til partiet.

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener Per Sandberg (Frp) har hatt en viktig rolle for Fremskrittspartiet som en fri spiller. Han har kunnet gå høyt på banen, og ropt og skreket om hva som er Frps standpunkt når partiet i regjering har vært lite synlige eller har inngått kompromisser.

– Hvis Sandberg går inn i regjeringen, har det på sikt noen mulige konsekvenser for Frps oppslutning hos de gamle kjernevelgerne, sier Todal Jenssen.

Han viser til at noen av kjernevelgerne i en periode begynte å bli lunkne i troen og gikk til hjemmesittergruppa, før den store tilstrømningen av asylsøkere kom og snudde diskusjonen.

VG skriver tirsdag at statsministeren onsdag vil presentere rokeringer i regjeringen. NRK opplyste tirsdag morgen at Per Sandberg blir innvandringsminister, men gikk senere tilbake på dette og sa at Sandberg blir minister, men ikke for innvandring. Ifølge VG blir Sandberg fiskeriminister.

LES KOMMENTAR: Per Sandbergs tid er omsider kommet. Det er blitt klima for Frps politikk

Utfordring

Emil André Erstad, rådgiver i tankesmien Agenda, var som KrFU-leder fram til i høst kritisk til at moderpartiet samarbeidet med en regjering der Frp var med. Han mener det blir en utfordring for alle partiene i norsk politikk hvis Per Sandberg blir statsråd.

– Det er utenfor min fatteevne. Jeg tror ingen i KrF vil se på det med forståelse.

Erstad understreker at KrF ikke er med i regjeringen, men at det å sette Sandberg inn i regjeringen er noe av det minst strategisk smarte Solberg kan gjøre i et langsiktig perspektiv hvis hun ønsker å spille på lag med KrF og Venstre videre.

– Det mest strategiske Erna Solberg kunne gjøre, var å sette inn en utviklingsminister. Det tror jeg ville løst mange floker i framtidige budsjetter, sier han.

LES MIN TRO MED SANDBERG: Han ber når han blir forbanna

Uromoment

Todal Jenssen mener at det er interessant i seg selv at det kan se ut som det nå blir en egen ministerpost på innvandringsfeltet.

– Det tyder på at regjeringen vil legge mer trykk på dette og se på det som en større oppgave, sier han.

Sandberg er ifølge valgforskeren en erfaren politiker med mye energi, som kan være en forsterkning for regjeringen.

– Men det kan også være andre overlegninger, som at Sandberg har vært en litt for aktiv frispiller, at han oppfattes som uromoment og at man gjerne vil ha ham inn i folden for å få litt kontroll på ham, sier Todal Jenssen.

Han mener at det er fare for at Venstre og KrF vil oppleve det som en provokasjon å få Sandberg i regjeringen, spesielt som innvandringsstatsråd.

– Det er flere politikere i Frp som KrF og Venstre heller ville foretrukket. Vi får se hvordan dette vil gå, men dette er ikke et imøtekommende signal til de som har ønsket en mindre hard linje i innvandringspolitikken, sier han.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier til VG at han ikke vil kommentere noe før regjeringen bekrefter eventuelle endringer. I morges la han ut på Twitter et bilde av sønnen sin og legger til: «Her er en kar som har lånt søsterens smikke og som ser litt lysere på noe av dagens nyhetsbilde enn pappaen sin..»

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til NTB at hun vil ikke mene noe om at Frps nestleder trolig kommer inn i regjeringen før hun ser det. Men hun medgir at Sandberg til tider har gjort regjeringssamarbeidet vanskeligere.

– Jeg ville lyve hvis jeg sa at utspillene hans mot Venstre og KrF ikke har gjort samarbeidet vanskeligere, sier hun til NTB.

Skei Grande legger til at det er viktig for henne at Sandberg og Frp slutter å dobbeltkommunisere.

– Når man står for én ting i regjering, kan man ikke stå for en masse ting utenfor, sier hun.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kjørt seg fast

Ifølge VG og Adresseavisen blir Sylvi Listhaug flyktning- og asylminister. VG skriver at statssekretær i finansdepartementet Jon Georg Dale er aktuell som ny landbruksminister.

– Flere aviser har i det siste sagt at Listhaug er klar for større oppgaver?

– Hun er erfaren, dyktig og energisk og helt sikkert en statsråd de ønsker å satse på videre. Samtidig har hun kjørt seg ganske fast i landbruksdepartementet, sier Todal Jenssen.

Han viser til at Listhaug fjernet reguleringer på kylling- og svineproduksjon, og at det ganske fort førte til overproduksjonskriser.

– Man er opprørt i næringen, og mange i landbrukssamvirket og nærings- og nytelsesmiddelindustrien er forbannet fordi de ser at det blir snakk om nedleggelser av hele slakterier.

I en slik situasjon kan det være bekvemt å bytte statsråd, tror Todal Jenssen.

– Hun lever i en politisk verden der stort sett alt som foregår på matproduksjon er i ideologisk strid med hennes grunnsyn, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter