Nyheter

Støtter ikke egen liste ved kirkevalget

Trond Skard Dokka og Torunn Sneltvedt anbefaler kirkevelgerne å bruke en annen valgliste enn den de selv står på.

– Litt illojalt, mener førstekandidaten, Harald Hegstad.

– Jeg står på listen fra nominasjonskomiteen i Oslo bispedømme. Den listen kan jeg nå ikke anbefale folk å stemme på. I stedet driver jeg valgkamp for Åpen folkekirke, og oppfordrer folk til å føre opp mitt navn nederst på deres liste, sier Sneltvedt til Vårt Land.

På et frokostmøte torsdag fortalte hun og Trond Skard Dokka, en annen profilert kandidat på nominasjonskomiteens liste i Oslo bispedømme, for første gang offentlig at de nå driver valgkamp for «den andre» valglisten og seg selv.

Vi kommer lett i skvis

– De av oss som står på nominasjonskomiteens liste, kommer lett i skvis. Hvis mange stemmer på denne listen, betyr det sannsynligvis at folk som ikke deler mitt syn på vigsel av likekjønnede, blir valgt. Jeg deler synspunktene til Åpen folkekirke og har kommet til at min beste sjanse for å bli valgt er at folk bruker Åpen folkekirkes liste, men fører opp mitt navn der, sier Skard Dokka.

Den pensjonerte professoren ved Det teologiske fakultet er 4. kandidat på listen fra nominasjonskomiteen i Oslo bispedømme. Torunn Sneltvedt er i kommunikasjonsbransjen og var tidligere leder i Kirkelig fellesråd i hovedstaden.

LES OGSÅ: Vil gjøre kirkevalget enklere med valgomat

– Ikke overrasket over noe i dette kirkevalget

1. kandidat og talsmann for nominasjonskomiteens liste i Oslo, Harald Hegstad, er overrasket over Sneltvedt og Skard Dokkas handlemåte:

– Dette opplever jeg som litt illojalt overfor nominasjonskomiteen og de andre på deres valgliste. Ingen kan nekte dem å si det de nå sier, men ja, jeg er overrasket over at deres erkjennelse kommer så sent. Men egentlig er jeg ikke overrasket over noe i dette kirkevalget. Vi har en veldig komplisert valgordning, sier Hegstad.

– Vi representerer et mangfold

Han viser til en annonse som nominasjonskomiteens liste i Oslo bispedømme hadde på trykk på Vårt Lands førsteside så sent som torsdag. Her heter det:

«Vi som står på listen representerer et mangfold. Vi er foreslått av menighetene og nominert av en nominasjonskomité valgt av menighetene... Vi representerer ulike syn på aktuelle kirkelige spørsmål, og ønsker en kirke der det er rom for ulike meninger.»

Denne annonsen munner ut i følgende oppfordring: «Bruk nominasjonskomiteens liste ved valg av bispedømmerådet/Kirkemøtet.»

LES OGSÅ: Frp-folk er minst ivrige i kirkevalget

– Er hverandres konkurrenter

– Jeg har oppfattet at vi var enige om i hvert fall det. Men det er klart at vi som står på nominasjonskomiteens liste er hverandres konkurrenter, bemerker Harald Hegstad.

– Har også Skard Dokka og Sneltvedt gitt sin aktive tilslutning til denne annonseteksten?

– De er i likhet med de andre kandidatene orientert om annonsen, og ingen av dem har reservert seg, svarer Harald Hegstad.

De siste ukene har også nettverket Levende folkekirke hatt flere avisannonser:

– Det var da jeg så annonsene fra Levende folkekirke, med anbefaling av kandidater som sto sammen med meg på nominasjonskomité-listen, at jeg bestemte meg for i stedet å anbefale Åpen folkekirkes liste, sier Torunn Sneltvedt.

Hun «kan forstå at noen synes det jeg nå gjør og sier, er illojalt».

LES OGSÅ: Gir 500.000 til Åpen folkekirke

– Ingen lojalitetskonflikt

Det kan ikke Trond Skard Dokka: – Jeg skjønner at noen kan synes dette er rart, men jeg opplever ingen lojalitetskonflikt. Vi er foreslått av vår egen menighet, ut fra ønske om at vi skal bli valgt. Og slik jeg vurderer situasjonen er min beste sjanse for å få plass i Oslo bispedømmeråd og Kirkemøtet at jeg kan få så mange ekstrastemmer på Åpen folkekirkes liste at jeg vinner et av de mandatene som nominasjonskomiteens liste oppnår, sier Skard Dokka.

Han karakteriserer valgordningen ved årets bispedømmerådsvalg som «absurd».

– Kirkemøtet i fjor tok ikke hensyn til at det kunne komme flere valglister. Nå er situasjonen at vi har to ikke sammenlignbare lister. Åpen folkekirke representerer én gruppering og har ett felles program, mens nominasjonskomiteens lister inneholder kandidater med helt ulike synspunkter. Bispedømmerådsvalget er blitt både et forholdstallsvalg mellom lister og et personvalg innad på listene, sier Trond Skard Dokka.

LES OGSÅ: Gladnyhet: Debatt virker

– Kan være en strategisk feilvurdering

Harald Hegstad tror «det kan være en strategisk feilvurdering» av Skard Dokka å anbefale en annen liste enn den han selv står på.

– Jeg tror hans sjanse til å bli valgt er større hvis flest mulig stemmer på nominasjonskomiteens liste. Men her blir det uansett spekulasjoner om hva som lønner seg, sier Hegstad.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter