Politikk

Støre i krysspress

Ekspert på PR og politikk tviler på Aps spagat om «Listhaug-politikken» kan vare lenge uten å skade partiet.

– Ap tvinges til å ta stilling. Erna har latt Frp gå amok i flyktningpolitikken. Og da blir det strekk i laget på sosialdemokratisk side, sier høyskolelektor i omdømme og kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, Ketil Raknes.

Summen av oppslag i flere aviser og i NRK tegner nå et sprikende bilde av hvordan Arbeiderpartiet uttaler seg i den helt dominerende saken i norsk politikk: Forlikene om innvandrings- og integreringspolitikken.

LES OGSÅ: Kristen-Norge støtter kirkens kritikk av Listhaug

– Vingling

Etter at Sylvi Listhaug la frem ny innstrammingspolitikk i romjulen var budskapet fra Ap-nestleder Trond Giske: «Vi er i stor grad enige» i regjeringens forslag».

Så kom Ap-leder Støre uken senere: Det «kan hende at det er noen forslag eller summen av forslag som vi ikke kan godta»

Torsdag sa talskvinne Helga Pedersen at partiet kunne si nei til enkeltforslag «med store negative konsekvenser for integrering».

– Vingling. Vingling, lyder stemplingen fra motdebattanter i Høyre og Frp.

LES OGSÅ: KrF-topper vil holde Listhaug i øra

Utdanning – og kav

Høyskolelektor Raknes mener Aps spenn i retorikken har sin forklaring:

– I innvandringspolitikken opplever sosialdemokratiske partier ofte sterk, indre konflikt. De forsøker å nå både de mer liberale, høytutdannede velgerne og de med lav utdanning samtidig.

– Og nettopp utdanning er det som skiller velgere sterkest i innvandringspolitikken. Dermed havner sosialdemokratiske partier i krysspress når de skal tilfresstille grupper innad.

Raknes viser til lignende trøbbel for Aps søsterpartier i Danmark og Nederland de senere år.

LES OGSÅ: Kirken ut mot Listhaug-forslag

Stramme Jens

Høyskolelektoren ga i 2012 ut boken «Høyrepopulismens hemmeligheter». Her var måten partier i europeiske land møtte innvandringspolitikken på et tilbakevendende tema. En periode var Raknes dessuten statssekretær for SV i den rødgrønne regjeringen.

Han minner om da Ap i 2008 forsøkte å minimere Frps spillerom ved å stramme inn asylpolitikken. Og kort tid senere innsette Pål Lønseth som statssekretær med tydelige meldinger om politikken på feltet.

– I regjering kunne de lett dominere og finkalibrere budskapet sitt. Dessuten var Jens Stoltenberg tydelig i sin uttrykksform. Men nå er Ap i en ny fase. De er i opposisjon, og de kan ikke diktere rammene for debatten lenger, påker Raknes.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tidsklemme

Høyskolelektoren under seg over at Ap og sentrumspartiene ikke har tilrevet seg mer tid til å forberede kommunikasjonen etter de to forlikene.

– Det var jo ikke Ap og de andre partiene, men spesielt regjeringen som hadde hastverk med å få politiske avtaler på plass. I ettertid kan det se ut som om de har overlatt til regjeringen å tolke innholdet i avtalene på innvandringsfeltet.

Dermed ender spillet om politikken og posisjonene opp som en slags PR-kamp mellom regjeringen og opposisjonen. Og de to blå partiene beskylder Aps forsøk på å balansere meldinger til ulike velgergrupper som «vingling».

– Kan Ap møte velger-skepsis med kommunikasjonen sin?

– De tvinges til å ta stilling. Skal de videreføre en stram linje, eller samsnakke seg mer med KrF og Venstre? For Ap risikerer å støte de to partiene fra seg, svarer Raknes.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk