Nyheter

'Språk-nekt minner om fornorsking'

Språkviter er sjokkert over at en Oslo-skole krever at elevene snakker norsk, også i friminuttene. – Minner om fornorskingen av samer og kvener, sier han.

«Det er ikkje særleg oppbyggjeleg å forby eit barns morsmål på denne måten. Vi veit at det hadde negativ effekt på mange samiske og kvenske einskildindivid og vi burde ha lært såpass at vi ikkje gjer den same feilen overfor nye grupper med annan språkbakgrunn enn norsk.»

Det skriver professor i språkvitenskap ved Norges arktiske universitet, Øystein Vangsnes, i et blogginnlegg på nettstedet forskning.no.

I innlegget går Vangsnes hardt ut mot en ikke navngitt Oslo-skole. Ifølge en lærer han har snakket med, tillater ikke skolen elevene å snakke andre språk enn norsk, med mindre det er en lærer tilstede som forstår språket. Dette gjelder også utenom læringssituasjoner, som i friminuttene.

I bloggen skriver Vangsnes at han ble både forskrekket, sjokkert og rystet over språkreglene. Han kaller det «fornorskinga i ny innpakning.»

LES OGSÅ: Ja til granskning, nja til 'sannhetskommisjon'

Fornorskingen av samer og kvener

Fra midten av 1800-tallet og i over hundre år framover drev Norge en brutal fornorskingsprosess av samer og kvener.

Folkegruppene ble nektet å leve i tråd med egne skikker og tradisjoner. For å tvinge dem til å snakke norsk, ble barna sendt på internatskoler, der all undervisning foregikk på norsk, selv om barna ikke kunne noe annet språk enn sine egne morsmål.

Nå skal Stortinget nedsette en kommisjon som skal granske fornorskingen som norske myndigheter drev mot samer og kvener.

LES OGSÅ: Det er viktig men en bevisstgjøring av hva som har vært gjort mot samene

– Nedvurdering av barnets morsmål

Til Vårt Land understreker Vangsnes at fornorskingen av kvener og samer handlet om å gjøre dem til noe annet enn det de er. Han tror ikke det er formålet med forbudet hos den aktuelle Oslo-skolen. Men han tror tiltaket kan ha samme negative konsekvenser på individnivå.

– Barn som blir nektet å bruke språket sitt kan få et negativt forhold til sitt eget språk. Dette blir et signal fra skolens side om at man nedvurderer språket.

Til NRK forteller rektor på den aktuelle skolen man ikke går rundt og lytter på elevene i friminuttene. Men på skolen med over 50 forskjellige nasjonaliteter prater de norsk, ettersom dette er språket alle har til felles.

Vangsnes tror derimot språk-nekt ikke er veien å gå.

– Det er viktig å anerkjenne barn der de er. Da er morsmål veldig viktig. Og hvis skolen bruker dette som et middel for at elevene skal bli bedre i norsk, blir det feil, sier han.

– Kan ikke sammenlignes

Sosiolog ved Institutt ved samfunnsforskning, Arnfinn H. Midtbøen, har forsket på likheter mellom diskriminering av samer, nasjonale minoriteter og innvandrere i Norge. Han mener det er viktige forskjeller mellom fornorskingspolitikken, og integreringspolitikken man fører overfor innvandrere i dag.

– Brutaliteten som kjennetegnet fornorskingen fra 1850-tallet og fremover kan ikke sammenlignes med skolenes tiltak overfor minoritetselever i dag. Det norske myndigheter gjorde mot datidens etniske minoritetsgrupper var å fjerne kulturelle særtrekk ved å tvinge dem inn i et norsk enhetssystem med lite rom for etnisk mangfold, og ofte med brutale virkemidler, sier Midtbøen.

Sosiologen syns likevel bekymringene til Vangsnes er interessante, fordi de impliserer at dagens integreringspolitikk har noen av de samme verdiene.

– Seksti- og syttitallet var en tid preget av avkolonialisering og multikulturalisme. I denne perioden ble også fornorskingspolitikken avsluttet. Men vi ser en stadig større dreining til at man mener innvandrere skal lære norsk, og kritikk av skikker og tradisjoner som bryter med prinsipper om frihet og likestilling. Spørsmålet er om det er urimelige krav, eller bidrar til å gi alle unge de samme mulighetene til å klare seg i utdanning og arbeidsliv, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter