Nyheter

Sp vil styrke folkekirken

Elever må få gå på skolegudstjenester, særlig ved juletider.

– Mange ønsker at Den norske kirke skal være en nasjonal folkekirke. Skal vi fortsatt ha dét, må stat og kommune stille opp med bevilgninger som sikrer dette, sier Kjersti Toppe, medlem av Senterpartiets programkomité, som i dag legger fram første utkast til nytt partiprogram.

Statskirkens forsvarere

Senterpartiet var en av statskirkens sterkeste forsvarere. Da stortingspartiene i 2008 ble enige om et kirkeforlik som skulle løse opp båndene mellom stat og kirke, hadde Sp størst problemer å godta avtalen. I ettertid har daværende kirkeminister Trond Giske (Ap) sagt at det var tidspunkter da han tvilte på om det ble noen avtale.

Når Solberg-regjeringen legger fram statsbudsjettet for 2017 i oktober, får kirkeledelsen se hvilken økonomisk virkelighet som venter når Den norske kirke blir mer selvstendig fra nyttår.

LES MER: Sp vil stanse nordmenns surrogati i utlandet

Offentlige penger til kirken

I utkastet til nytt partiprogram hamrer Sp inn punkt etter punkt for å sikre en offentlig betalt folkekirke, som har en sterk, nasjonal utbredelse:

• Fortsatt skal det være prestetjeneste i hvert sokn, prost i hvert prosti og biskop i hvert bispedømme.

• Opprettholde en egen kirkelov for regulering av forholdet mellom Den norske kirke og staten.

• Soknet skal fortsatt være den grunnleggende enhet i Den norske kirke med status som selvstendig rettssubjekt.

• Sikre Den norske kirke forutsigbare økonomiske rammebetingelser som ivaretar lokal tilstedeværelse tilsvarende som dagens struktur.

• Videreføre den finansielle ansvarsdelingen mellom staten og kommunene.

• Videreføre lokalsamfunnets ansvar for kirkebygg og gravplass.

• Opprettholde begge lokalkirkelige organer; de kirkelige fellesrådene og menighetsrådene, men tydeliggjøre arbeidsfordeling. Menighetsrådenes innflytelse bør styrkes.

LES OGSÅ: Senterpartiet og Venstre skuler stadig styggere på hverandre

– Må styres nedenfra

Programkomiteen slår fast at «i tillegg til å være et trossamfunn, er Den norske kirke også en viktig tradisjons- og kulturbærer. Senterpartiet mener at kirke, religion og livssyn fortsatt bør være et offentlig anliggende».

– Dere skriver at «menighetsrådenes innflytelse bør styrkes. Hva betyr det, Toppe?

– Vi legger nå mer vekt på at kirken må styres nedenfra, derfor må menighetsrådenes innflytelse i Den norske kirke styrkes, forklarer hun.

LES OGSÅ: Tror Sp og Krf kan gi en ny vår for verdispørsmål

Heier på skolegudstjenester

Et annet nytt punkt i Sps kirke- og livssynspolitikk handler om skolegudstjenester. Det skal «være adgang til å avholde skolegudstjenester», men «deltakelse må være frivillig», sier programkomiteen.

– Hvorfor er det nødvendig å løfte fram dette i et eget punkt?

– Utviklingen har gått for langt, dette har vi sett de siste årene, særlig ved juletider. Senterpartiet mener det skal være lov å arrangere julegudstjenester for skolelever. Her snakker vi også om å ta vare på en kulturarv, forklarer Toppe.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter