Nyheter

Sp-Vedum overtar KrFs «varmere samfunn»

Senterpartiets leder gjør gammelt KrF slagord om «varmere samfunn» til sitt eget. Nå skal partiet være aktiv advokat for storsamfunnets utstøtte.

I åpningstalen til landsmøtet i Trondheim ga partileder Trygve Slagsvold Vedum en rekke eksempler på hvordan dagens teknologi og sentralisering får folk til å føle seg utenfor samfunnet.

Nå gir han også KrF konkurranse. Vedum lover å skape et «varmere samfunn». Nettopp de ordene er det noen av hans gamle venner i sentrum som har brukt før:

I årevis har KrF-politikere – både på grasrota og i partitoppen – brukt «varmere samfunn» som slagord og merkevare for partiet.

– Muligheten til å skape et varmere samfunn har aldri vært større enn akkurat nå, lød det også fra Vedum da han talte til delegatene.

LES OGSÅ: Sp-Vedum: Spark EU-statsråd – skaff bistandsminister

Hun som ble «krympet og krympet»

I sitt oppgjør med hvordan sentralisering og teknologisering av samfunnet skaper avmakt, la Vedum stor vekt på hverdagseksempler. Han fortalte om et besøk i banken, der han opplevde kvinnen på 80 år som strevde med å forstå nettbanken. Men hun feilet og feilet.

– Du så det på kroppsholdningen at hun krympet og krympet og krympet. Det ble hentet en medarbeider som forsøkte å lære henne nettbank. Men igjen: Hun feilet og feilet og feilet. Jeg blir så fortvilet når jeg ser slikt, sa Vedum.

Han bemerket at mange eldre kan få den samme utenforfølelsen når de ikke en gang kan motta pensjonsoversikten med brevpost, men må logge seg inn med PC.

LES OGSÅ: Berit Aalborg kommenterer: Når motkulturene våkner

De 50 rikeste

Budskapet hans var at dette er paradoksalt:

– Vi har aldri hatt større ressurser og større muligheter til å skape et varmere samfunn enn akkurat nå. I stedet får folk en følelse av at det skapes et kaldere samfunn for de som faller utenfor.

Derfor er Sps kamp mot sentralisering, teknologisering og stordrift en kamp for et «varmere samfunn». Og da må politikerne i følge Vedum ta regningen slik at folk får betale regningene sine på den gamle måten.

– Men slikt er liksom for dyrt. Man sier at det har vi ikke råd til. Men samtidig får de 50 rikeste én milliard i skattelettelse, sa han.

KrFs varemerke

Overfor Vårt Land bekrefter Vedum at han er vel kjent med at KrF hatt «varmere samfunn» som et varemerke.

– Ja, vi har mye felles tanker her. Og derfor har Sp vært så forundret over at KrF har vært med på å støtte mye av denne stordriftstenkningen. Den gjør nemlig mennesker små.

– Men nå gjør du altså KrFs slagord til ditt?

– Poenget er å si det vi mener, det Sp brenner for og tror på. Dagens systemer skyver altfor mange mennesker ut. Politikkens mål må være å skape et best mulig samfunn, ikke et mest mulig effektivt samfunn.

LES OGSÅ: Sp jakter på «kirkens arvesølv»

Lengsel etter varme

På 90-tallet fikk plutselig KrF et løft med tale om verdier og rollen som en motpol mot Ap og daværende statsminister Thorbjørn Jaglands tradisjonelle Ap-styre. På den tiden viste det seg at mange velgere hadde et håp om at andre verdier enn de rent økonomiske ble sett i politikken. De ønsket et varmere samfunn.

Vedum tror nettopp at lengselen etter et varmere samfunn er blant faktorene som bidrar til Sps løft om dagen:

– Derfor er også kampen mot sentralisering og stordrift grunnleggende viktig, sier han.

LES OGSÅ: Slik kan Sp få makt

KrF: Velkommen på laget

Parallelt med Sps landsmøte avvikler KrF landsstyremøte. KrFs nestlederkandidat Kjell Ingolf Ropstad merker seg at Sp nå tar i bruk KrF-retorikk.

Men han opplever ikke at Sp rapper et varemerke fra dem:

– Jeg er alltid positiv til at andre partier tar til seg KrFs politikk og grunntanker. Varmere samfunn handler jo om å inkludere alle, ikke minst eldre, syke, og den kampen som må føres mot sorteringssamfunnet. Distriktenes rolle er viktig. KrF løfter disse verdiene og det er viktig å ha Sp på laget, sier Ropstad.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter