Nyheter

Sp tror bio-slag er tapt

Sps kamphane i bio-spørsmål er i ferd med å miste håpet om seier i omkamp om eggdonasjon. Skylden legger hun på KrF.

Forkjempere for ja til eggdonasjon har fått mer skyts i bakhånd: Ikke bare gikk Bioteknologirådet for andre gang inn for å oppheve forbudet mot eggdonasjon tidligere i år. Nå har også Helsedirektoratet konkludert: Også deres svar er ja.

– Vi mener dette er trygt og det er ingen medisinske grunner til å tillate sæddonasjon og ikke eggdonasjon. Vi mener metodene fra et medisinsk ståsted kan behandles nokså likt, sa helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK onsdag.

LES MER: Dette kan bli den nye bioloven

Blir vanskelig å hindre

Anbefalingene fra fagmiljøene, koblet med bevegelser i det politiske Norge, gjør at selv bio-liberaliseringsskeptiske Sp begynner å miste håpet om vinne nye slag av syne.

– Jeg syns det nå kan bli vanskelig å hindre dette i Stortinget, sier Kjersti Toppe om sjansen til å stoppe skroting av forbudet når saken snart kommer til behandling på ny.

Helseminister Bent Høie (H) har sagt at Stortinget nå skal behandle anbefalingene, etter at de to faginstansene som Helsedepartementet har bedt om råd fra, nå har levert sine innstillinger.

LES OGSÅ: Bioteknologirådet anklages for hemmelighold

Høyre kan si ja denne gang

Sist gang eggdonasjonsslaget sto i Stortinget, var det Kjersti Toppe og partifellene som vippet avgjørelsen til fortsatt forbud. Den gang hadde de blant annet Høyre med på nei-laget.

Nå er situasjonen en annen. Helseminister Bent Høie, som selv er uttalt motstander av eggdonasjon, har åpnet opp for at han kan sette nei-et i Høyres program til side. Dermed kan regjeringen kunne komme til å si ja til eggdonasjon i neste runde.

LES MER: Helseministeren klar for ny bio-kamp

Om Høyres støtte til fortsatt forbud faller fra, tyder det meste på at stortingsflertallet vil si ja til eggdonasjon. Sist gang lovendringen ble foreslått, etter råd fra Bioteknologirådet om å liberalisere i 2012, gikk Ap og SV i bresjen for forslaget. Frp og Venstre var med på laget.

KrF, MDG og Sp har vært negative, sammen med Høyre. Snur Høyre, vil de derfor kunne snu det politiske flertallet.

LES OGSÅ: Det får være grenser for hva som skal være lov.

KrF har ikke gjort jobben

Kjersti Toppe skylder på KrF for at saken igjen er satt i spill på Stortinget:

– KrF var ikke tydelige nok om bioteknologi da de satte inn denne regjeringen. Og at KrF ikke gjorde jobben sin, gjør saken vanskelig nå. Sånn sett er jeg ikke overrasket, sier Toppe.

Hun viser til at hun allerede kort tid etter samarbeidsavtalen mellom Høyre, KrF, Frp og Venstre ble spikret, etterlyste bindende avtalepunkter om bioteknologiske stridigheter.

LES MER: Advarer KrF mot «folkedebatt» om bioteknologi

Det eneste samarbeidsavtalen sier om bioteknologiloven er at politikken skal «evalueres», og at det ikke skal åpnes for en ordning med tidlig ultralyd eller blodprøven som kan bidra til samme medisinske funn.

– KrF ikke gjorde jobben sin i regjeringsplattformen. Nå håper jeg Høyre er habile og følger opp landsmøtevedtaket sitt med nei til eggdonasjon, sier Toppe.

KrF viser til tillit til Høyre

KrFs Olaug Bollestad blir kraftig provosert over at Sp velger å skyte på KrF i denne saken:

– Var det noen som heiet på Sp og Toppe i forrige periode - i spørsmål der Toppe gikk motstrøms i forhold til egen regjering på bioteknologi - så var det KrF, sier Bollestad, som ikke mener det er grunn for å si at KrF har sovet i timen på bioteknologispørsmål da de valgte å støtte regjeringsplattformen.

Høyres landsmøtevedtak om nei til eggdonasjon var forsikring god nok, vurderte KrF den gang. Det stoler de fortsatt på.

– Høyre har et landsmøtevedtak i 2013 som skal gjelde i fire år. Der var også helseminister Bent Høie tydelig ute samme år. KrF stoler på Høyre og det de har sagt i sitt landsmøtevedtak, sier Bollestad.

Må stå sammen

Hun mener Sp bør legge bort politisk spill, og at KrF, Sp og også eggdonasjonsmotstanderen MDG må stå sammen for å løfte de etiske problemstillingene rundt bioteknologiloven.

– Diskusjonen rundt dette spørsmålet må få et bredere perspektiv enn likestilling av rettigheter. Det må være et fokus overfor barns rettigheter. Det må vi som er enige i denne saken så sammen om å løfte frem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter