Nyheter

Spår flere kirkevelgere

Uenighet om homodebatten vil få flere til å stemme ved årets kirkevalg, tror valgforsker.

Valgforsker spår at homo­debatten kommer til å bli viktig for kirke­valget. Det er første­amanuensis Svein Erik Tuastad som tror at polariseringen i synet på homofilt ekteskap vil føre til at flere avgir stemme ved årets kirkevalg.

– Hvis jeg skal gjette, vil jeg tro at homofilisaken kan virke mobiliserende i forkant av valget, sier Tuastad, som er valgforsker ved Universitetet i Stavanger, til Rogalands Avis.

Kirkerådsmedlem Kristin Gunleiksrud Raaum er enig i Tuastads spådommer.

– Spørsmålet kommer til å mobilisere veldig og valgdeltakelsen vil øke. Men ikke bare på grunn av spørsmålet om likekjønnet ekteskap. Det er mange­ som skjønner at nå handler det om hvilken kirke vi skal ha fremover.

Erling Birkedal, en av kandidatene til kirkevalget i Borg, er usikker på om debatten vil­ ­generere økt deltakelse.

– Jeg er usikker på om det har den effekten, hvor stort og bredt det engasjementet er, og om det engasjerer folk flest utover de 13 prosentene som stemte forrige gang.

LES OGSÅ: Stilte spørsmål om homofili – ble blokkert

For og imot

– Jo sterkere motsetninger det er blant dem som stiller til valg, jo flere er det som stemmer, forklarer Svein Erik Tuastad.

Kirkevalget avholdes søndag 13. og mandag 14. september, samtidig med kommune- og fylkestingsvalget. Ved forrige kirkevalg var deltakelsen på 13 prosent.

På nettsidene til Den norske kirke framgår det hvor de ulike­ kandidatene står i spørsmålet­ rundt vielse av og forbønn for homofile par. Det innebærer­ imidlertid ikke at de har et klart standpunkt for eller imot. Av 18 kandidater til tre stillinger­ i Stavanger bispedømme er for ­eksempel fem for kirkelig vigsel­ og forbønn for homofile, sju er imot, mens seks ikke har tilkjennegjort et standpunkt, ifølge­ NTB.

– Når det er mye for og imot, blir folk tente, og de ser derfor poenget i å benytte seg av sin stemme. De tenker nok at hver stemme teller­, og at de kan være med på å gjøre­ en forskjell i samfunnet, sier ­Tuastad til Rogalands Avis.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Et åpent sår

Tidligere i sommer sa Tunsberg-biskop Per Arne Dahl nei til at kirken skal vie ­likekjønnede. Dermed står de tolv biskopene i Norge mot seks i dette spørsmålet. Samtidig har Dahl sagt ja til å ordinere Hanne­ Marie Pedersen-Eriksen til prestetjeneste. Pedersen-Eriksen giftet seg i sommer med en kvinne.

– Henvendelsen fra Hanne Marie Pedersen-Eriksen ble for meg en krevende utfordring. For det første ønsket jeg å møte Hanne Marie på en verdig og god måte, sa Dahl til Vårt Land.

Biskopen erkjenner at spørsmålet har vært belastende.

– Denne saken har vært et åpent sår i kirken. Jeg ønsker å være tydelig om mitt syn på ekteskapet mellom mann og kvinne, men samtidig forsøke å bidra til et klima der vi viser hverandre respekt og verdighet.

Kristin Gunleiksrud, som også er medlem av Åpen folkekirke, tror årets valg blir viktig.

– I år er det kirkelige demokratiet viktigere enn noensinne. Alle har reelle valgmuligheter og blir informert om hva kandidatene står for. Dette er det viktigste kirkevalget noensinne, fordi det blir et valg som tydeliggjør alternativene.

LES KOMMENTAREN: Svekkelse av kirken er ikke nødvendigvis et tap

Flere saker

– At det er intens polarisering i noen sammenhenger betyr ikke nødvendigvis at det er veldig mange som engasjerer seg, sier Erling Birkedal.

Han mener at polariseringen ikke er mellom to ulike lister, men i mening.

– Det er ikke nødvendigvis samsvar mellom sak og partier i betydning lister. Det er et ­poeng for meg når jeg representerer Mangfoldig folkekirke.

Birkedal er redd andre viktige saker havner i skyggen av kirkelig vigsel av likekjønnede.

– Det er andre saker som ­virkelig burde bety noe for folk flest. Det går på maktfordelingen mellom den lokale, regionale og sentrale delen av Den norske kirke etter at vi har fått et skille mellom stat og kirke.

På kirkens egne sider svarer Birkedal på hans ståsted i spørsmålet om kirkelig vigsel av likekjønnede.

– Jeg mener at kirken ikke skal tilby vigsel for to av samme­ kjønn. Det vil være en omdefinering av kirkens forståelse av et ekteskap, noe jeg ikke kan se det er grunnlag for. Jeg mener derimot at det vil være klokt å innføre en liturgi for forbønnshandling for to av samme kjønn, som har inngått borgerlig vigsel. Det er allerede i dag hjemmel for slik forbønnshandling.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter