Politikk

Snublesteiner kan stoppe blå makt

Høyre kan leve farlig om partiet endrer seg for mye i familiepolitikken eller blir for like Ap og Frp i synet på moderne bioteknologi.

Spesielt i KrF følger man nå Høyres politiske utvikling med falkeblikk. Om Høyre fortsatt skal lede en regjering etter 2017, avhenger helt av fortsatt støtte fra dagens partnere – og kanskje spesielt Hareide-partiet.

Vårt Land har snakket med en rekke aktører i KrFs stortingsgruppe og apparat. På spørsmål om hvilke saker som kan bli farlig for dagens samarbeid med Høyre, serveres oftere dette svaret: Høyres nye familiepolitikk.

Men også alkohol, distrikt, bistand, bioteknologi er felter der KrF-tillitsfolk helst ønsker at Høyre trør varsomt. Vårt Land bringer (under) oversikten over hvilke verdifelt Høyre kan snuble på – og miste KrFs støtte.

– Alle vet at menneskeverdspørsmål er utrolig viktig både for KrFs velgere og partiets tillitsvalgte. Om Høyre går vekk fra en mer «lik» linje med KrF i bioteknologi-saker, så vil det by på store utfordringer for KrF, sier eksempelvis KrF-representant Kjell Ingolf Ropstad.

LES OGSÅ: Erna Solberg var alvorstung om «Mulighetslandet» - analyse

Mangfold og valgfrihet

Partiets andre nestleder, Olaug Bollestad, nevner i tillegg til bioteknologi de nye signalene som kommer fra Høyre i familiepolitikken.

– Holdningen i sentrale verdispørsmål og synet på families stilling er opplagte prøvesteiner. KrF vil ha et mangfold i familiepolitikken og står vakt om valgfriheten.

Mange i KrFs sentrale miljø var svært forundret over at partiets likestillingsutvalg tidligere i vår ba Høyres programkomité om å skrote kontanttøtten og barnetrygd. Blir Høyre for like Ap – kan dermed samarbeid med Ap bli mindre avskrekkende.

På gårsdagens Vårt Land-gallup trengte Høyre/Frp-regjeringen nok en gang støtte fra både Venstre og KrF for å overleve. Men mer enn Venstre seiler KrF opp som nøkkelparti på vippen mellom blokkene. Det skyldes at Venstre oftere har opphold under sperregrensen.

– Kan du garantere KrF at Høyre ikke blir et «Ap-likt parti» i familiepolitikken og på bio­teknologi-feltet, Erna Solberg?

– På svært mange av disse områdene kommer vi aldri til å bli lik Ap, fordi vi faktisk har helt andre synspunkter. Dessuten er diskusjonene om dette i Høyre mer nyanserte. Det har alltid vært en pågående debatt om kontantstøtte i Høyre, men den har så langt alltid gitt flertall for støtten, svarer Høyre-lederen.

LES OGSÅ: Erna går på en velgersmell

Solberg: Vi og KrF har et fellesskap

Stortingsbehandling av fremtidig bio­teknologipolitikk kan bli et av de mest omstridte feltene regjeringen får behandlet i Stortinget halvåret før valget. Solberg poengterer at Høyre har hatt «en klar og tydelig forankring» i biopolitikken med en «posisjon mellom Ap og KrF».

– Hva er ditt hovedargument for at KrF fortsatt skal gi støtte til en borgerlig regjering?

– På de viktigste kjerneområdene sine får KrF mer igjen fra oss enn fra Ap. Vi har et fellesskap på mange av disse 
områdene, svarer Solberg.

LES OGSÅ: KrF kan sende Frp ut av regjering

Ukens Venstre-frustrasjon

Også i det andre støttepartiet – Venstre – følger man Høyres markeringer. Denne uken er det dyp frustrasjon i Venstre over at Frp ikke ble moderert i regjeringens forslag til innstrammingspakke. For Venstre er det avgjørende at partiet kan vise velgerne at samarbeidet har gitt klare og tydelige forbedringer i klimapolitikken.

– Viktigst for oss er opplagt klimapolitikken. Det var en av hovedgrunnene til at Venstre ville skifte regjering, sier nestleder Terje Breivik.

En guide over snublesteiner

Her er felt der Høyres opptreden fremover kan få effekt på hva slags samarbeidsform KrF-tillitsvalgte til slutt velger:

FAMILIEPOLITIKK: Høyres likestillingsutvalg ønsker å fase ut kontantstøtten og fjerne hele barnetrygden. Pengene skal blant annet vris mot barnehagetilbud og SFO. I KrF frykter mange et oppbrudd fra verdikonservativ forankring av familiepolitikk.

DISTRIKT: Siden gjerdet er lavt mellom KrF og Sp, spesielt på Vestlandet, blir regjeringens landbrukspolitikk, kommune­overføringer og distriktsinnretningen overfor småkommuner en potensiell konfliktskaper. I KrFs regjeringsdebatt kan nettopp disse spørsmålene ha stor vekt.

BISTAND: Fjorårets budsjettkamp var i stor grad bistandskamp. Utenriksminister Børge Brende har varslet betydelige omlegginger i bistanden. KrF-ledelsen har alt uttalt at regjeringens veivalg i bistandspolitikken vil ha betydning for KrFs veivalg i 2017.

FLYKTNINGER: Selv om KrF denne uken var mindre skarp i tonen enn Venstre, ble Sylvi Listhaug omtalt som «ekstremvær» av KrF-lederen sent i januar. Også ukens innstrammingspakke lå svært lavt i kurs i KrF etter fremleggelsen.

EGGDONASJON og BIOTEKNOLOGI: Flere partiprofiler i Høyre vil endre partiets syn på eggdonasjon. Tidlig på høsten ventes stortingsmeldingen fra Høyre-helseminister Bent Høie om bioteknologi. Dersom regjeringen slipper løs for mye eller lar flertall for liberaliseringer oppstå uten Høyres egne motstemmer, vil KrF se rødt.

ULIKHET: Skattekutt skapte sur stemning i budsjettforhandlingene høst nummer to i Høyre/Frp-regjeringes liv. Skatteforlik kan dempe motsetningene, men andre innstramminger overfor svake grupper kan gi sosialt sinne i KrF.

ALKOHOL: Flere salgsdager på Vinmonopolet. Økt taxfree-kvote. Lempinger på reklamereguleringer. Gårdssalg av alkohol. Sentrale KrF-ere mener disse blå fremstøtene i praksis har undergravet samarbeidspunktet om at alkoholpolitikken skal «ligge fast». Flere liberaliseringer før valget vil skape strid.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk