Nyheter

Snekrer samarbeid under radaren

Hemmelige samtaler mellom lederskapet i Høyre, Frp og Venstre skal ha kommet halvveis. Å blokkere Sps mulige nøkkelrolle motiverer Venstre.

Under radaren – godt bortenfor flokker av pressefolk – har ledertrioene i de tre partiene gjennomført sonderingsmøter om mulig felles regjering eller annet nært samarbeid. Vårt Land har kartlagt vurderinger sentralt i Venstre om ferden som kan skape en ny konstellasjon i politikken.

Offentlig er Venstre-toppene lite meddelsomme og svarer omtrentlig om hvordan samtalene går og hvor mye som gjenstår. Men anslagene er likevel at de har gjennomført «tre-fire møter» og er kommet «rundt halvveis».

LES OGSÅ: «Kompisen» Sp var KrFs største stemmetyv

Sondere, hva?

Å sondere er å gå igjennom politikken, felt for felt, og kartlegge hvor man er enige og hva som tydelig skiller. Det er ikke en runde mellom regjeringen som blokk – og Venstre, men mellom tre «selvstendige partier». Det bekreftes også fra involverte i Høyre-toppen.

Venstre har mål om at de tre partiene kan ha et nytt, overordnet prosjekt i sikte, der det blant annet handler om kraftig grønn omstilling og digitalisering.

Når sonderingene er over skal Venstre ha «en fot i bakken» og samle egne beslutningstakere. Først da handler det om ja eller nei til å forhandle om en felles regjering.

LES OGSÅ: KrF bygger hinderløype for de blåblå

Tre løyper

Sentralt i Venstre reagerer man kontant og negativt når pressen tolker sonderingene som om regjeringsløpet alt er lagt. For utfallene kan være tre – der modell nummer to er vel så realistisk:

• Venstre med egne statsråder – i regjering. Da må innholdsgevinsten være overbevisende.

• En form for bindende politisk avtale.

• Stå utenfor – og være i opposisjon som KrF.

Uten KrF

Venstre fortsatte samtalene med Høyre/Frp da KrF brøt ut i slutten av september. Partileder Trine Skei Grande ville «ha noe igjen» for å ha sikret Erna Solberg fortsatt regjeringsmakt. I motsetning til KrF har ikke Venstre noe landsmøtevedtak som sperrer mot å sondere regjeringssamarbeid med Frp.

Flere Venstre-profiler poengterer overfor Vårt Land at en ny realitet ligger i bunn: Erna Solberg valgte jo ikke bort Frp ved valget – og velgerne ga prosjektet sjanse til nye fire år.

Da er dilemmaet dette: Skal Venstre i de fire stortingsårene som gjenstår sitte og vente på når Frp har fått nok av regjeringsliv og gir seg? Eller å gå inn, overta noe av Frps innflytelse og kanskje oppleve at Frp går trøtt.

LES OGSÅ: Venstre med kurs bort fra makker KrF

Blokkere Sp

I sonderingsmøtene stiller Høyre, Frp og Venstre med minst to av de tre i ledertrioen, helst alle. I tillegg har hvert parti en sekretær på plass. Det er altså topptungt – og arrangeres med trygg distanse til mediene.

At en eventuell regjering av Høyre, Frp og Venstre ikke vil ha noe flertall bak seg, motiverer i følge Venstre-kilder mer enn det skremmer. For i det nye Stortinget trenger Høyre/Frp bare Sp til å danne flertall for justispolitikk, flyktningpolitikk og klimapolitikk som Venstre får frysninger av. I regjering kan Venstre bremse Sps maktshopping.

Sjansen til grønne flertall anses også som brukbare: Om et parti som SV tenker sak – og ikke spill – tror man at partiet kan støtte enkeltvise miljøfremstøt fra en blågrønn regjering.

Hverdagsprat

I Venstres organisasjon har skepsisen til sonderingene foreløpig vært liten. Men det ventes temperatur når en endelig avgjørelse skal tas. Likefullt var Venstre-topper overrasket da delegater under partiets landsstyremøte i oktober var mer opptatt av å diskutere hverdagspolitikk enn samarbeid.

I det tradisjonelt mer sentrumsorienterte «Ordfører-Venstre» er holdninger i endring. Men Venstres fylkesvaraordfører i Møre og Romsdal, Gunn Berit Gjerde, advarte i går mot å gå i regjering med Frp.

Dessuten skrev Venstres tidligere miljøvernminister, Guro Fjellanger, dette i en debatt på Facebook nylig: «Skulle noen være i tvil, er jeg mot å forhandle og gå i regjering med Frp på grunn av verdigrunnlag og visjon om hvor vi vil hen nasjonalt og internasjonalt».

Generasjonsskifte

For selv om Frp-kritiske velgere en tid har vært på rømmen, har partiet en rekke tillitsfolk som mener det er en verdisak å stå opp mot Frps politikk. Men motpolen deres vokser:

Nye grupper av unge medlemmer kan ikke fatte og begripe at et parti kan si nei til den makten man kan få ved å sitte i regjering. Slikt hører politikken til – og disse strømningene ønsker Venstres ledelse å inkludere

LES OGSÅ: Budsjettet kan ende i høstbråk

Høyre-håp

Fra Høyres ledelse uttrykkes det overfor Vårt Land et tydelig ønske om å få Venstre inn i regjering. Da kan Solbergs prosjekt stå støere foran neste valg. Dessuten er det viktig for Høyre – som det sies – å få revitalisert selve regjeringen.

I Venstres ledertrio er man usikre på hvor rause Frp er – og om Erna Solberg virkelig vil bruke styrke til å gi Venstre innrømmelser. Hvis Solberg mislykkes, anser ikke Venstre lenger et blågrønt alternativ som realistisk. Da tror de heller ikke Høyre/Frp har noen sjanse til å bli gjenvalgt.

I KrFs ledelse uttrykker profiler ingen tvil: De tror Venstre velger seg regjeringssamarbeid. Og skulle dette skje, er kolleger i Venstre overbevist om at KrF vil følge etter. Men fra et kriserammet KrF er svaret akkurat nå at den slags er et ikke-tema.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter