Nyheter

Snakker om sorg på fest

Gunn Hild Lem skriver selvhjelpsbok om lykke.

– Du har tidligere kritisert dem som mener noe om hvordan du skal sørge. Hvordan skal du unngå å gjøre dette når du skriver selvhjelpsbok om lykke, Gunn Hild Lem?

– Jeg håper at jeg kan hjelpe noen som sliter, men jeg sier ikke noe om hvordan folk bør leve på den ene eller andre måten. For ­eksempel kommer jeg med stati­stikk som sier at mennesker i klima med regn og kulde er omtrent like lykkelige som de som bor i varmere strøk. Det ­betyr ikke at jeg utelukker at noen får det bedre ved å flytte til varmere strøk. Jeg har reagert på at det i flere selvhjelpsbøker om sorg blir gitt konkrete råd som for eksempel ikke å le høyt offentlig innen en viss tid. Slike råd har jeg ikke troen på.

LES OGSÅ: Derfor sluttet de å tro

– Men det er en selvhjelpsbok om lykke du skriver?

– Den blir ikke helt som andre selvhjelpsbøker, fordi den kommer til å inneholde flere refleksjoner og rom for forskjellige oppfatninger enn det du tradisjonelt finner i en selvhjelpsbok. Jeg vil se på hva lykke er, hvordan den fungerer og hvordan man blir lykkelig hvis man ikke allerede er det. Å bli lykkelig er hardt arbeid, og det er ikke sikkert du blir lykkelig, men jeg tror du kan få det bedre.

– Hva er grunnen til at du nå er i gang med å skrive en lykkebok?

Nå har jeg holdt foredrag om sorg så lenge at jeg har lyst til å gå over på den andre siden og jobbe med lykke.

– Er du lei av å bli forbundet med sorg?

– Jeg er delt i det spørsmålet. Jeg kommer meg fortsatt ikke gjennom en fest, seks år etter at mannen min døde, uten å snakke om sorg. Det er vanskelig å få fortalt om mitt eget liv uten å fortelle den biten, og dermed er jeg inne på temaet kreft. Men samtidig er det en mulighet til å få mange gode samtaler og komme nær folk raskt. Men mange ganger er det slitsomt.

LES OGSÅ: «Det var en lettelse å bli betydningsløs»

– Hva er hellig for deg?

– Kvinnekroppen. Det er få ting som oppleves verre enn når kvinnekroppen, som på fantastisk vis er skapt for å kunne bære fram et barn, blir krenket, utnyttet eller tråkket på. Særlig i form av voldtekt.

– Hva er vår tids tabu?

– Svakhet er vårt tids tabu. Hvis du er litt engstelig, trist eller ensom er det vanskelig å dele med folk uten å få høre at du syter eller må ta deg sammen. Folk klarer ikke alltid å forholde seg særlig bra til at ikke alle er like robuste.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter