Nyheter

– Smuler fra de rikes bord

Det er fint at folk vil gi, men det er ikke omfordeling av ressurser, mener Petter Eide.

– Varige endringer skapes bare hvis omfordelingen settes i system, for eksempel gjennom skattesystemer, avgifter, gratis skoler og helsetjenester, sier Petter Eide.

Han har ledet de tre norske organisasjonene Norsk Folkehjelp, Care og Amnesty. Han jobber nå som selvstendig konsulent, blant annet for norske organisasjoner.

Smuler

–  Fattigdom handler ikke om mangel på ressurser. Fattigdom er en konsekvens av politiske og økonomiske strukturer som noen har interesse av å opprettholde.

LES OGSÅ: Jakter høy lønn for å hjelpe

Fordi fattigdom bare kan ­løses med store strukturelle endringer, blir de effektive ­altruistenes individuelle initiativ politisk uinteressant som løsning på fattigdomsproblemet. Bidragene deres blir som smuler fra de rikes bord.

Altruistene kan komme med viktige bidrag hvis de kanaliserer penger til organisasjoner som arbeider med å endre årsakene til fattigdom. Prosjekter som fokuserer menneskerettigheter og demokrati gir mer varige endringer enn utdeling av for eksempel malarianett.

Altruistene legger til grunn en forståelse av utvikling som minner mer om veldedighet i form av gaver, mener han. Da klarer man ikke å skape en omfordeling som sikrer alle samme rettigheter til for eksempel å motta et malarianett eller en vaksine.

LES OGSÅ: NLM: – Ikke våre drømmegivere

– Veldedighet

– Veldedighet kan føre til at stater kan fortsette å unndra seg ansvaret, fordi «utenlandske altruister» tar på seg oppgavene til en stat som ikke tar ansvar selv. Slik kan denne type veldedighet opprettholde fattigdom, i stedet for å begrense den, mener Eide.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter