Nyheter

Slutt på mulighet til leie av livmor

India vil ikke lenger tillate surrogati for utenlandske borgere. Indiske surrogatmødre er fattige kvinner som velger dette som siste løsning, viser norsk doktorgradsavhandling.

Den indiske regjeringen erklærte i går at de ikke lenger støtter kommersiell surrogati. Dermed får ikke indiske kvinner lenger bære fram barn for utlendinger. Såkalt reproduksjons-turisme – inklusive muligheten til å leie en kvinnes livmor til et svangerskap – har vært et satsingsområde i India, med milliarder av dollar i årlig omsetning.

Hundre norske barn fra mødre i India

Bioteknologinemnda anslår at rundt hundre norske barn er født gjennom surrogati i India.

– Dette ble umulig etter 2012, da India innførte medisinsk visumkrav fra utlendinger som vil benytte indisk surrogatmor. Ettersom kommersiell surrogati er forbudt i Norge, utsteder ikke norske myndigheter slike erklæringer, påpeker Hallvard Kvale i Bioteknologirådet.

Rådet uttalte i mai enstemmig at kommersiell surrogati fortsatt ikke bør være tillatt i Norge. Med 13 mot 2 stemmer gikk rådet inn for at også ikke-kommersiell surrogati bør være forbudt, altså at kvinner ikke skal kunne bære fram en annens barn som en vennetjeneste eller altruistisk handling.

LES OGSÅ: India forbyr surrogati-turister

Fattige kvinner

Sosialantropolog Kristin Engh Førde skriver doktorgradsavhandling om kommersiell surrogati i India. Hun har dybdeintervjuer 34 surrogatmødre, stort sett i 20-årene.

– De aller fleste er fattige. Siden surrogati er omgitt med stigma i India er mange opptatt av å distansere seg fra valget sitt, som noe de ikke ville gjort dersom de hadde andre muligheter.

Førde har ikke inntrykk av at surrogater flest blir traumatisert av erfaringen. Men det å bære fram og føde barn er ingen hverdagslig sak for disse kvinnene heller.

– Å gjøre det for penger, og å gi fra seg barnet, frambringer like mange tanker og følelser som de ville gjort for deg og meg, sier Førde.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Analfabeter

Hennes bilde av en typisk surrogat i India er slik:

Hun tilhører arbeiderklassen eller lavere, og kan ofte verken lese eller skrive.

Hun har ofte opplevd at det sosiale systemet for forsørgelse, som i India er familien, har kollapset. Hun er gjerne skilt eller adskilt fra familie av andre grunner.

Hun har opplevd marginalisering på arbeidsmarkedet.

Hun frykter stigmaet som surrogati er omgitt av, og holder det skjult for andre.

Mange er motivert av utsikten til en kompensasjon som dramatisk kan bedre vilkårene for familien sin, men få oppnår varig sosial mobilitet.

– Under mitt feltarbeid var en vanlig lønn for surrogati 30.000–35.000 kroner. Det er en høy årslønn i India, men gir ikke nødvendigvis varig endring i kvinnenes økonomiske situasjon, sier Førde.

Bare én av kvinnene hun intervjuet hadde klart å kjøpe seg bolig for pengene. Boligprisene i Mumbai er svært høye, og en 15 kvadratmeter bolig koster gjerne mer enn betalingen enn surrogat mottar, påpeker Førde.

LES OGSÅ: Mor fikk datter av en indisk kvinne

Klinikkene tjener

Ifølge Førde er det de mange tusen private klinikkene for surrogati som høster den store fortjenesten. En typisk utenlandsk kunde betalte under Førdes feltarbeid i 2012–13 rundt 200.000 kroner til klinikken, der altså bare rundt 15–20 prosent går til kvinnen som «leier ut» sin egen livmor i ni måneder. Manglende regulering gir surrogatene dårlig beskyttelse hvis noe skulle gå galt.

– Klinikkene sørger for tett oppfølging av surrogatene under svangerskap, men etter fødselen og overleveringen av barnet er det liten eller ingen oppfølging. Det er åpenbart at klinikkene kan ta god fortjeneste, og de har få problemer med å rekruttere surrogater på dette lønnsnivået, sier Kristin Engh Førde.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter