Nyheter

Slik rives kirken løs fra staten

Prosessen med å skille staten og Den norske kirke er langt ifra fullført.

Grunnlovsendringene 21. mai 2012 endret forholdet mellom staten og Den norske kirke. Fra den dagen har Norge ikke hatt en statsreligion.

Bakgrunnen for grunnlovsendringen var kirkeforliket, der alle Stortingets partier i 2008 gikk inn for en betydelig avvikling av statskirkeordningen.

Fortsatt nevnt spesielt i Grunnloven

Men Den norske kirke har fortsatt en særskilt forankring i Grunnloven, der det står at «Værdigrundlaget forbliver vor kristne og humanistiske Arv». Den nye grunnloven fastslår også «Den norske Kirke, en evangelisk-luthersk kirke, forbliver Norges Folkekirke og understøttes som saadan af Staten.»

Nedbyggingen av statskirkeordningen og overføring av ansvar og myndighet til «kirken selv» er en skrittvis prosess. Kulturdepartementet gjennomførte høsten 2014 høringen «Staten og Den norske kirke - et tydelig skille».

Står fritt til å organisere seg

Et mål for regjeringen er at kirken skal overta arbeidsgiveransvaret for de kirkeansatte som nå er statsansatte, fra 1. januar 2017. En ny lov for Den norske kirke skal være på plass innen den tid.

Fra 2017 flyttes også kirkeøkonomi-ansvaret fra staten til Kirkemøtet, som får en rammebevilgning og selv må foreta prioriteringer.

Etter den tid står kirken fritt til å organisere seg. Den norske kirke må derfor selv vedta en omfattende kirkeordning.

Vårhalvåret 2015 er det gjennomført en bred høring om «Veivalg for fremtid kirkeordning», som skal følges opp og munne ut i endelige vedtak i Kirkemøtet.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter