Nyheter

Slik reagerer kvinner på utroskap

Emosjonell utroskap gjør kvinner mest sjalu.

Innenfor nyere forskning på sjalusi, opereres det med to hovedtyper utroskap:

• Å ha sex med en person utenfor parforholdet.

• Å knytte emosjonelle bånd til en person utenfor parforholdet.

En fersk NTNU-studie viser at menn og kvinner reagerer forskjellig på ulike typer utroskap. Mens menn blir mest sjalu på seksuell utroskap, er det såkalt emosjonell utroskap som gjør kvinner mest sjalu, forteller Gemini.no.

LES OGSÅ: Færre finner tilbake etter skilsmisse

Sjalusiundersøkelse

Førsteamanuensis Mons Bendixen ved Psykologisk institutt har sammen med NTNU-kollega og psykologiprofessor Leif Edward Ottesen Kennair og professor David Buss ved Universitetet i Texas publisert en sjalusistudie med drøye 1.000 deltakere.

Selv om evolusjonspsykologene hadde forventet at kvinner og menn skulle svare ulikt på spørsmålene om utroskap og sjalusi, ble de overrasket over at kjønnsforskjellene var så sterke.

I en kjønnslik kultur som den vi har i Norge, er det likevel store kjønnsforskjeller på hva det er som gjør menn og kvinner sjalu.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Overvåker partneren

Ifølge den evolusjonspsykologiske forklaringen, er menns sjalusi en emosjonell reaksjon på signaler om seksuell utroskap. Sjalusien reduserer sjansen for at partneren er utro, fordi mannen for eksempel overvåker partneren sin i større grad.

For barnets mor er det annerledes. Hun vet med sikkerhet at hun er moren til barnet, men hun må sikre seg at barnets far bidrar til å dekke avkommets behov for mat, trygghet og sosial status. For kvinnen er altså ikke den største trusselen at mannen har sex med andre damer, men at han bruker tid og ressurser på andre enn henne.

LES OGSÅ: Widvey snur om reservasjonsretten

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter