Nyheter

Slått i ansiktet fordi hun er lesbisk prest

Politiet ser alvorlig på saken og vurderer om det er hatkriminalitet.

– Hun stilte seg opp foran meg, sa at jeg var en skam for Kirken og slo til meg i ansiktet. Det hele gikk veldig, veldig fort, men jeg ble sjokkert. Det var utrolig ubehagelig, forteller Hanne Marie Pedersen-Eriksen til NRK.

27-åringen er for tiden vikarprest i Sarpsborg, og forberedte seg til å forrette i to begravelser ved krematoriet da hendelsen inntraff. Pedersen-Eriksen gjennomførte begravelsene.

Pedersen-Eriksen åpent stått fram som homofil. Hun har giftet seg med en kvinne, og skal i sommer få kirkelig forbønn for ekteskapet.

LES OGSÅ: – Det heftigste jeg har opplevd

– Jeg tror hun viste til at jeg er gift med en kvinne, og det mente hun ikke var riktig for en prest. Det er helt greit at folk er uenig i hvordan jeg ønsker å leve livet mitt, men jeg vil heller ta det gjennom dialog, forteller Pedersen-Eriksen til NRK.

Pedersen-Eriksen har også tidligere opplevd at hun er blitt angrepet fysisk og at motivasjonen var hennes legning.

LES OGSÅ: Tagget «God is gay» til biskopen

Anmeldt til politiet

Prost Kari Mangrud Alvsvåg i Sarpsborg prosti har anmeldt saken til politiet.

– Det er en veldig alvorlig sak. Det er hatkriminalitet, det er legemsfornærmelse og det er egnet til å skape frykt. Som samfunn må vi ta ansvar for å finne andre måter å snakke om det vi er uenige om, sier hun til NRK.

Biskop Atle Sommerfeldt i Borg er også orientert.

LES OGSÅ: «Pinlig», «smålig», «trist»

Vurderer om det er hatkrim

Politiet i Sarpsborg bekrefter at saken er anmeldt og at de etterforsker forholdet. Foreløpig har de ingen mistenkte.

– Vi ser litt ekstra alvorlig på saken da det i dette tilfellet kan dreie seg om hatkriminalitet. Handlingen virker å være utført med motiv av at fornærmede har en homofil legning, sier han til NRK.

Ordinasjonskrøll

I vår søkte Pedersen-Eriksen på jobb som sokneprest i Sandøy i Møre og Romsdal. Hun fikk tilbud om jobben fra bispedømmerådet, men tilbudet forutsatte ordinasjon. Midttømme sa først nei til ordinasjon, siden hun ikke ordinerer personer som lever i homofilt samliv til prester. Dermed kunne ikke Hanne Marie Pedersen-Eriksen si ja til stillingen. Midttømme viste også til at kirkeretten ikke tillater at en prest ordineres i et annet bispedømme enn der hun skal begynne å jobbe.

LES OGSÅ: Biskop snur i strid rundt lesbisk prest

Samme kveld kom kontrabeskjeden. Midttømme hadde rådført seg med jurist og tidligere ekspedisjonssjef i departementets kirkeavdeling, Ole Herman Fisknes. Ifølge ham åpner regelverket i praksis for ordinasjon i et annet bispedømme.

Takket nei tross ordinasjon

Til tross for at ordinasjonen kunne ordnes med sette-biskop, takket Pedersen-Eriksen nei til tilbudet.

– Det er med sorg jeg takker nei til jobben i Sandøy, sier hun i en pressemelding da hun hadde bestemt seg.

– Sorg fordi jeg allerede har blitt så glad i menneskene som jeg vet ønsket å ta imot meg og mitt liv på Sandøy. Samtidig kjenner jeg på en lettelse fordi presset mot meg har vært så sterkt at det har truet grunnen jeg står på.

– Hanne Marie ønsker å være prest. Men motstanden som ble mobilisert mot henne etter ansettelsen i Møre kommer i veien for en reell mulighet til å gjøre en god nok jobb nå, sa Elisabeth Thorsen, ledende domkirkeprest i Oslo og kontaktperson for Hanne Marie Pedersen-Eriksen, den gang.

LES OGSÅ: «Innlegget hennes er modig og raust»

Fått ny jobb

Nå har hun imidlertid fått og takket ja til jobben som sjømannsprest i Miami.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter