Nyheter

Slår tilbake mot påstand om tomme kirker

Kirkeansatte er lei av å høre at kirken bare brukes til dårlig besøkte gudstjenester. Ny kartlegging dokumenterer at det skjer mer i ukedagene enn på søndager.

– Vi har ønsket å motbevise at Den norske kirke er en søndagskirke, men kirke sju dager i uka, sier kirkeverge Ivar Nygård i Drammen.

Han har med bistand fra interesseorganisasjonen KA foretatt en kartlegging som viser at hverdagsaktivitetene i folkekirken samler langt flere mennesker enn søndagens høymesse. 326 av Den norske kirkes 1.230 menigheter førte oversikt over sine aktiviteter i uke 40.

Fasiten for den aktuelle uka er at disse menighetene hadde dobbelt så mange deltakere og kontakter i ukedagene som deltakere på gudstjenester og andre seremonier – 123.000 mot 64.000. Nær en fjerdedel av de 123.000 var barn og unge.

Samler familier på mandager

Margit Raustøl, menighetspedagog i Sofiemyr kirke utenfor Oslo, har også hørt påstanden om tomme kirker.

– Vi må bli bedre til å kommunisere at det er andre samlinger i kirken enn gudstjenesten som også er betydningsfulle. Det har trosopplæringsreformen vært med på å fremelske, sier hun.

Annen hver mandag ettermiddag samles barnefamilier til middag på «torget» i Sofiemyr kirke, før opplegget fortsetter med ulike aktiviteter for barna. Kvelden avsluttes med et kvarters samvær i selve kirkerommet – «kirkekvarten».

– For mange i vårt lokalmiljø er familiemandagene blitt den primære aktiviteten i kirken. Jeg opplever at mange har en tilhørighet til kirken, selv om de ikke går så ofte til gudstjeneste søndag formiddag, sier Raustøl.

LES MER: Bli med til folkefest-kirken med sporlek, lotteri, familie og kaffe – mye kaffe

95 mennesker på gudstjenestene

Den nasjonale kartleggingen dokumenterer at det er et mangfold av «hverdagsaktiviteter» i norske menigheter: Barne- og ungdomsarbeid, konfirmantopplegg, familiesamlinger, eldretreff, konserter, kulturarrangementer og diakonale tiltak.

Nygård understreker undersøkelse ikke er vitenskapelig, men mener tendensen er så tydelig at «myten om tomme kirker» likevel blir knust. Kartleggingen blir presentert på den nasjonale kirkevergekonferansen i Tønsberg.

– Jeg er glad for alt som gjøres for å knuse mytene om tomme kirker, sier Paul Erik Wirgenes, direktør i Kirkerådets avdeling for menighetsutvikling.

Den norske kirkes egen statistikk viser at det i gjennomsnitt er 95 mennesker på hver gudstjeneste, pluss enda flere på kirkearrangementer i ukas løp.

LES MER: I denne kirken kan barn i pysj leke på alteret

– Myten om tomme kirker lever godt

– Lever forestillingen om «tomme kirker» fortsatt?

– Ja, den myten lever godt. Det ser vi stadig i avisene. Politikere og journalister som uttaler seg om hva som skjer i kirken, må vite hva de snakker om før de formulerer seg. Og kirken må mer offensivt kartlegge og få fram det brede liv som utspiller seg i kirkene, sju dager i uka, sier Wirgenes.

– Jeg føler meg absolutt ikke truffet av kritikk om at vi har skapt et bilde av tomme kirker, svarer mener nyhetsredaktør Alf Petter Øverli i Drammens Tidende.

– Vi har heller dyrket de positive sidene ved kirkelivet. Men det har hendt at vi særlig rundt jul har skrevet om «alle» som da går i kirken, og om at det ellers i året er mer tynt med folk i kirkene. Det får man tåle.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Har dokumentert aktivitetsnivå

Kirkevergen i Drammen har brukt mye tid og oppmerksom på å dokumentere aktivitetsnivået i menighetene der. I Buskerud-byen har byråkrater og politikere vært ivrige for å prøve å komme unna kommune forpliktelser til kirkebevilgninger.

– Vi fikk sjokk da det for to år siden gikk opp for oss at man i kommunen ville gjennomføre et kulturløft, finansiert med gradvis reduksjon i bevilgninger til tro, kirke og livssyn. Da tok vi kontakt med politikerne for å vise fram hva vi driver med, forteller Ivar Nygård.

– Hva svarte politikerne?

– «Vi vet jo ikke hva dere holder på med». Begrepet «tomme kirker» befester seg. Mange er fremmede for kirkens aktiviteter og fornemmer at det er få deltakere i kirken. De er bare kjent med søndagens gudstjenester, og for mange er kirkelige handlinger «bare» seremonier. Det var da vi begynte å snakke om kirkens «hemmelige aktiviteter» – alt det som foregår i kirkene i ukas løp. Da vi presenterte våre tall fra menighetene i Drammen for politikerne, opplevde vi at de fikk de aha-opplevelse, sier kirkevergen.

LES MER: Prest innrømmer at det kan bli for mye underholdning

Kirker brukes sju dager i uka

Nygård budskap til politikerne i Drammen har vært at kirker og menighetshus i byen brukes stort sett alle dager i uka, og at noen arbeidskirker faktisk har problemer med å kunne tilby ledige lokaler til alt som skal skje.

I Drammen ble det dokumentert 22 årsverk frivillig innsats i menighetene, i tillegg til de 45 årsverkene som jobber i menighetene.

Nygård har også fått inn svar fra de 326 menighetene i alle Den norske kirkes bispedømmer om hvor mange frivillige medarbeidere som har vært i aksjon den aktuelle uka. 7.000 frivillige har bidratt med til sammen 18.000 frivillige timer. Hvis dette brytes ned til gjennomsnittstall var det 22 frivillige per menighet, og i hver menighet ble det utført 56 timers frivillig, ubetalt arbeid i løpet av uka.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter