Nyheter

Skuffet over kutt i kvoteflyktninger

Flyktninghjelpen, Den norske kirke og KrFU reagerer kraftig på at regjeringen vil ta imot færre – ikke flere – kvoteflyktninger neste år.

– Dagens statsbudsjett viser at regjeringen ikke har lyttet til FN og EU som har bedt oss om å øke kvoten, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Han reagerer på at regjeringen legger opp til at Norge skal ta imot bare 1120 kvoteflyktninger, som er tilbake til nivået før 2015.

- Det er pinlig at vi som et av verdens rikeste land ikke kan vise større raushet overfor mennesker som har måttet forlate alt på grunn av krig og konflikt. Norge viser med dette også svært liten solidaritet overfor de landene som i dag tar imot svært mange flyktninger, sier generalsekretær Kristine Storesletten Sødal i Strømmestiftelsen.

LES MER: Kirken ønsker flere flyktninger

Ignorerer kirken og organisasjoner

Dermed har regjeringen ignorert appellen fra Den norske kirke og 11 norske organisasjoner som nylig ba Stortinget vedta at Norge skulle ta imot minst 5000 kvoteflyktninger. Dagens budsjett er langt fra det nivået organisasjonene og kirken forventet.

Pål Nesse i Flyktninghjelpen mener det er beklagelig at regjeringen kutter i antallet kvoteflyktninger, stikk i strid med råd fra kirke og en rekke organisasjoner, samt anmodninger fra både FN og EU.

– Gitt at Norge har det laveste antall asylsøkere på flere tiår og vi har ledig kapasitet i norske kommuner, mener vi at Norge burde øke antall kvoteflyktninger, sier Nesse.

– Drastisk og merkelig

Nesse påpeker at kvotesystemet sørger for at torturofre, enslige kvinner, syke, spesielt utsatte barn og forfulgte som ikke kan få tilstrekkelig beskyttelse i nærområdene, kan få en mulighet i et annet land.

KrFU_leder Ida Lindtveit er like kritisk:

– Her går man tilbake til nivået før forliket på 8.000 kvoteflyktninger. Det er både drastisk og merkelig, all den tid vi nå har de laveste ankomsttallene på mange år, og dermed god kapasitet til å ta imot betydelig flere kvoteflyktninger. Her burde Norge tatt det ansvar både EU og FN ber om, sier KrFU-lederen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter