Kultur

Skuffet over dyneløfting

Jens Bjelland Grønvold synes den engelske kirken opptrer klokere enn norske biskoper. Han ber biskopene være opptatt av hvordan et samliv kan være godt – ikke om presten er gift eller samboer.

Jens Bjelland Grønvold er kapellan ved Sjømannskirken i London og skriver på sin Facebook-profil:

«Så flyttet jeg som single til London. Møter en super jente. Så må jeg fortelle henne: Vi kan ikke bo sammen. Og da begynner det: Vi må ha to folkeregistrerte adresser. To postadresser. Så tar hun med en genser og tannbørsten over når hun overnatter en gang. Får jeg sparken nå? En genser til: Nå lever vi farlig!»

Slutter

I juni begynner Grønvold i ny jobb, og er særlig glad for én ting: Jobben stiller ikke krav om at han ikke kan være samboer.

Grønvold reagerer på at biskopene i Den norske kirke nå har vedtatt å stå fast ved uttalelsen fra 1995. Der heter det at det «er ikke forenelig med de krav kirken stiller til sine ansatte å etablere samlivsforhold utenfor et ordnet ekteskap». I Sjømannskirken må Grønvold forholde seg til et dokument med «Vilkår for ansettelse» der det står at samboere ikke kan jobbe i organisasjonen.

– Uten dette ville vi vært samboere for lengst, sier Grønvold.

I stedet har han og kjæresten hver sin adresse.

– Offisielt bor vi ikke sammen, men kjæresten sover ofte over hos meg. Jeg mener at dokumentet i Sjømannskirken som sier at prester ikke kan være samboere, blir et skinndokument, fordi man ikke klarer å ta inn over seg hvordan virkeligheten er.

Grønvold synes dette har vært slitsomt.

– Det føles som man går rundt og lister seg på tå og lurer på hvor grensa går for hva arbeidsgiveren tillater, og må spørre: Har du flytta for mye inn nå?

– Hvordan ser du på at biskopenes preses har understreket at hun mener det er viktig at presten er et forbilde og derfor gifter seg?

– Jeg tenker at det viktige her er ikke nødvendigvis rammene for prestens samliv, men at presten oppfører seg ordentlig. Det vi har etterlyst i flere år er at samlivssamtalen i Den norske kirke må fokusere mer på innholdet i menneskers samliv enn ensidig på rammene.

LES OGSÅ: Biskopene sier fortsatt nei til samboerprester

Privat

Grønvold synes at Church of England som selv har uttalt at homofili er synd og at homofile prester ikke får gifte seg, viser en større respekt for presters privatliv enn Den norske kirke.

– Det kunne ikke falle en biskop inn å løfte dyner, fordi privatlivet har så mye større respekt i England. Jeg opplever det sånn at biskopene fokuserer på feil ting og virker overdrevent nysgjerrige på hvordan prester lever. Jeg er enig i at ekteskap er den mest forpliktende rammen for et samliv og vil oppfordre folk som er glad i hverandre å gifte seg, spesielt hvis de skal få barn. Ekteskapet har en annen juridisk status. Jeg er ikke uenig i den positive siden av argumentasjonen, men jeg er uenig i konklusjonen.

– Har dere vurdert å gifte dere?

– En del av de som stiller meg det spørsmålet framstiller det som at de vil beskytte ekteskapet. Jeg opplever det motsatt, at de heller tar lett på den forpliktelsen ekteskapet er. Det er et utrolig privat spørsmål å stille om vi vil gifte oss. Kirka og alle andre bør ha tillit til at folk som oftest har gode grunner for å gjøre som de gjør. Min kjæreste er åtte år yngre enn meg og synes det er tidlig å gifte seg. Vi går i vårt tempo. Jeg ønsker meg en arbeidsgiver som har tillit til at jeg gjør gode valg for samlivet mitt.

LES MER: Samboerskap var ulovlig fram til 1972

Skuffet

Nestleder i Presteforeningen, Anna Grønvik, ønsker ikke å uttale seg om biskopenes vedtak nå. Leder i Fagforbundet Teologene, Stig Jørund B. Andersen, sier at han ikke har mottatt noen reaksjoner på biskopenes vedtak, annet enn skuffelse over at de ikke har beveget seg.

– Jeg hadde trodd og håpet at biskopene skulle tatt opp saken på nytt. Når de bare bekrefter en tjue år gammel uttalelse, er det skuffende.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur