Nyheter

Skuffelse for ny, grønn generasjon

MDGs yngste valgvakedeltaker var 5 måneder gamle Erle. Guro Hauge sier valget handlet om framtiden for datteren og de yngste.

Temperaturen og stemningen falt som en stein på MDGs valgvake da prognosene kom like etter at valglokalene stengte. For andre valg på rad var meningsmålingene lovende, men resultatet litt skuffende.

– Det desidert mest skuffende er at Frp ser ut til å fortsette i regjering. De har både dårlig miljøpolitikk og dårlig flyktningpolitikk, sier den 37 år gamle tobarnsmoren Guro Hauge fra Oslo, som hadde tatt med seg Erle (5 måneder) på Miljøpartiet De Grønnes valgvake.

Klarte ikke grensen

De første prognosene klokken 21 var tydelige: MDG holdt ikke hele oppløpssiden, og bommet på målet om å komme over den magiske sperregrensen på 4 prosent.

– Det har vært et kjempespennende valg, midt i et skifte i miljøpolitikken, sier Guro Hauge med lille Erle i fanget.

Hun mener uansett valget i år har markert et klimaskifte i dobbelt forstand i norsk politikk.

– For første gang opplever jeg at klima- og oljepolitikken virkelig har blitt et viktig spørsmål i en norsk valgkamp.

Prioritert sak.

– Det er MDGs fortjeneste?

– Flere partier har god miljøpolitikk, men det er MDG som har utpekt dette som sin klart viktigste sak. Andre partier har flere saker de kjemper for. Jeg har jobbet mange år i miljøbevegelsen, og for meg – og også for barna som kommer etter oss – er dette den viktigste saken.

Ung og urban er Guro Hauge en del av den unge MDG-generasjonen som mange trodde skulle få sitt definitive gjennombrudd i dette valget. Det skjedde ikke. Den beste prognosen var på VG, der partiet fikk 3,8 prosent.

Neste generasjon

For Guro Hauge har valget mye handlet om framtiden for neste generasjon:

– Mange småbarnsforeldre føler jo på sårbarhet for barna når de vokser opp. Det handler selvsagt om både klima og miljø, men også om tidsklemma der man skal rekke både jobb, henting i barnehage og tid til familien.

Jobbe mindre

Hauge har derfor sans for at MDG går foran for å få ned arbeidstiden og øke fritiden, der man kan begrense den materielle, økonomiske veksten i bytte mot å få mer tid til hverandre og familien.

– Jeg tror de er fullt mulig å få til en velstandsøkning uten å fortsette å lete etter olje og gass, og med å dele arbeidet på flere ved at hver av oss jobber mindre. Det handler om å utvikle og ta i bruk ny og miljøvennlig teknologi. I Norge vil vi leve godt med litt mindre økonomisk vekst, sier tobarnsmor Guro Hauge.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter