Nyheter

Skremmende Hitler-fest

– Det er en fascinasjon for Hitler og nazisme blant mange norske barn og unge, mener Erwin Kohn. Lørdag drakk studenter «Auschwitz-drinker» på studentfest i Trondheim.

Forstander i Det mosaiske trossamfunn og nestleder i Antirasistisk senter Erwin Kohn mener den mye omtalte festen på Studentersamfunnet i Trondheim er en del av en slik skremmende trend.

– Det skjer skremmende ofte at elever får en særoppgave om store ledere, og peker på Hitler. Det utviser kunnskapsløshet. Og det er kunnskapsløsheten kombinert med denne fascinasjonen som skremmer meg, sier Kohn.

Nazifest på Samfundet

Lørdag ble det avholdt en fest på Studentersamfundet i Trondheim, der bartenderutvalget hadde valgt «politisk ukorrekt» som tema. Studentene fikk «visum» med bilde av Hitler som billett, og ble servert drinker med navn som «Auschwitz» og «Nacht und Nebel».

Ole Johnny Hansen, som er daglig leder for Hvite Busser kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen til Kohn.

– Vi har ikke opplevd noen spesiell holdningsendring blant elevene vi tar med på tur. Elevene utviser den største ydmykhet og respekt når de er i konsentrasjonsleirene, særlig når vi har minneseremonier i leirene, sier Hansen.

Han mener studentene som arrangerte festen ikke kan ha vært på tur med Hvite Busser. Organisasjonen er en av flere selskaper som arrangerer turer for norske skoleklasser for å besøke konsentrasjonsleirene der holocaust foregikk under 2. verdenskrig.

Ledelsen i Studentersamfunnet legger seg flat, men har også behov for å nyansere bildet av festen:

– Det var også mange antinazistiske plakater i lokalet. Men dette var helt klart satire som gikk over streken, sier Tale Bærland, leder for Studentersamfundet.

Ervin Kohn har forståelse for at intensjonene kan ha vært gode.

– Men resultatet ble feil. Når du serverer en drink som heter Auschwitz, så blir det uansett feil, sier han.

Fornøyd med beklagelse

Kohn er fornøyd med Bærlands beklagelse til NRK, der hun sier «Vi kan ikke annet enn å beklage at det gikk for langt i går.» Han reagerer imidlertid på hennes uttalelse til NRK-nyhetene i morges.

– Der beklaget hun andres følelser. I mine øyne dreier ikke dette seg om følelser, jeg blir ikke krenket. Jeg blir redd, sier han.

Hansen påpeker at Samfundets medlemmer, i likhet med andre norske studenter, led tungt under okkupasjonen. Blant annet ble 670 studenter ved Universitetet i Oslo deportert til konsentrasjonsleiren Buchenwald i 1943.

– Det gjør det spesielt historieløst, særlig i sammenheng med at nynazister nylig marsjerte i Gøteborg og delte ut løpesedler på Arendalsuka, mener Hansen.

Heiling på hotellrom

Det er ikke bare i Norge slike hendelser vekker oppsikt. I juni i år ble det oppdaget at elever ved Fredrikshovs slotts skola i Stockholm hadde laget en film der de gjorde nazihilsen og ropte heil, med musikk fra Wagners «Valkyriemarsjen» i bakgrunnen. Dette skjedde under en reise med klassen til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Fredrikshovs slotts skola er blant de mest prestisjefulle ungdomsskolene i Sverige, med flere tusen elever på venteliste. Det hele endte med at elevene ble politianmeldt. Saken ble senere henlagt.

– Vi har ikke opplevd noe slikt med Hvite Busser, såvidt jeg vet. Reiseledere slår fort ned på eventuelle uttrykk, sier Hansen.

Han understreker at han gjerne skulle sett skolene ta større ansvar.

Ervin Kohn skrev i Aftenposten onsdag 8. november «Erkjennelsen av at vi ikke kan bli kvitt antisemittismen én gang for alle er viktig. Når ikke engang Holocaust klarte det, kan ingenting gjøre det. Vi står igjen med at det er en kontinuerlig kamp som må kjempes med kunnskap og holdninger.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter