Nyheter

Skeptiske til kategorien «kristenkonservativ»

Begrepet kristenkonservativ brukes til å karakterisere alt fra bedehusfolk til katolikker og Visjon Norge-seere. – Kategorien er tømt for mening, mener Andreas Masvie.

«Norske kristen-­konservative truer med rettssak mot de som kritiserer dem», skrev Vårt Land på forsida forrige ­lørdag. ­Andreas Masvie, redaktør i magasinet Mentsch, er en av dem som ­stiller spørsmål ved ­begrepsbruken.

– Kategorien kristen­konservativ er blitt tømt for ­mening. Nå rommer den både fugl og fisk, sier Masvie.

Han mener det blir spesielt ­tydelig når Vårt Land karakteriserer helbredelsespredikant Svein-Magne Pedersen som ­kristenkonservativ.

– De aller fleste ­konservative identifiserer seg ikke med ­Pedersens teologi og praksis.

Ifølge Masvie kan kategorien kristenkonservativ i dag romme alt fra bedehusfolk til hipster­karismatikere og katolikker.

– Jeg tror vi kaller denne ­kategorien ­«kristenkonservativ» basert på visse konklusjoner i en håndfull problemstillinger, som abort og seksualitet, eller ­skriftens autoritet.

LES MER: – Stigmatiserende å bli kalt kristenkonservativ 

Usikker

Holdningen til abort og homofili markerer gjerne ­skillet for hva som betegnes som kristenkonservative, bekrefter Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband.

– Men det er synd hvis ­akkurat disse ­verdispørsmålene er de eneste kriteriene. For meg ­handler det i stor grad om ­bibelsyn, sier Ottosen.

– Ser du på deg selv som ­kristenkonservativ?

– Jeg er litt usikker. Jeg ­innser at jeg i en del typiske verdispørsmål har standpunkt som ­gjerne kalles konservative, men spørsmålet er hvilke signaler og ­assosiasjoner folk får til et slikt ­begrep, sier Ottosen.

Han sier mange foretrekker konservativ kristen framfor ­kristenkonservativ, fordi sistnevnte oppleves som noe som kommer utenfra og som har ­negative assosiasjoner.

– Vil du i stedet kalle deg ­konservativ kristen?

– Hvis jeg står helt fritt, ­foretrekker jeg å si at jeg ønsker å stå for klassisk kristendom. Men jeg bruker også begrepet konservativ kristen, som tross alt gir ganske god mening, sier Ottosen.

LES OGSÅ: – Oslo Symposium misbruker kristendommen

Han tror kristenkonservativ har fått en mye tydeligere politisk klang nå enn for bare noen tiår siden, og at mye kommer fra USA, der ­kristenkonservativ gjerne er synonymt med en ­republikaner.

– Nå ligger det litt mellom ­linjene at det også betyr en ­konservativ politisk fløy. Men veldig mange kristne som i verdi­spørsmål er konservative, står langt unna republikanske standpunkt, som liberale våpenlover, kamp mot miljøvern, og et lavt skattetrykk, sier Ottosen.

Finn Jarle Sæle er redaktør i Norge IDAG, som kaller seg en ­kristenkonservativ avis. – Når vi skal ha en samlebetegnelse for gode krefter i Norge, så bruker vi gjerne kristenkonservativ, sier Sæle.

Ruster ned

Finn Jarle Sæle, redaktør for avisen Norge Idag, mener det er mange kristen­konservative i det kristne ­organisasjonslandskapet.

– Min egen redaktør Bjarte ­Ystebø er med Oslo symposium en av de største fighterne for den kristenkonservative bevegelsen. Den henter nå i større grad folk fra pinsebevegelsen og de karismatiske miljøene, mer enn fra lutherdommen, sier Sæle.

– Ser du på deg selv som ­kristenkonservativ?

– Jeg godtar den betegnelsen. Særlig i Israel-saken og når det gjelder den teologiske aksen. Selv om jeg ikke er konservativ på andre måter: Jeg skulle gjerne sett at vi bygde om norske byer til å bli mer som New York, og jeg hater norsk gammeldagshet i forvaltningen, sier Sæle.

Han påpeker at Norge Idag kaller seg en kristenkonservativ avis.

– Når vi skal ha en samle­betegnelse for gode krefter i Norge, så bruker vi gjerne ­betegnelsen kristenkonservativ, uten at vi med det lover at vi skal være konservativ i alle saker, sier Sæle.

Bedre enn andre

– For meg er en kristenkonservativ en som tror på Bibelen som Guds ord, sier Visjon Norge-sjef Jan ­Hanvold.

– Ser du på deg selv som en kristenkonservativ?

– Jeg prøver å ikke putte meg selv i en bås, så det har jeg ikke noen formening om. Men hos oss tror vi på Bibelen, selv om vi kan ha ulike teologiske synspunkter.

– Synes du det er et nyttig ­begrep?

– Jeg synes begrepet kristen­konservativ er bedre enn det ­andre som ofte blir brukt, ­nemlig kristenfundamentalister, som brukes mest som skjellsord. Men ordet kristenkonservativ opp­lever jeg ikke som noe ­negativt. Men når dere bruker det, putter dere alle i en bås, og det opp­lever jeg som galt. Det er sammen­hengen som avgjør om et ­begrep blir ­negativt eller ikke, sier Hanvold.

LES OGSÅ: – Hanvold bruker samme virkemidler som Scientologikirken

Andreas Masvie, redaktør i Mentsch Magazine, kaller seg ­radikal konservativ. – Kategorien kristenkonservativ rommer den både fugl og fisk, sier Masvie.

Presise ord

Andreas Masvie kaller seg for radikal konservativ, for å skille seg fra mye annet i kategorien «konservativ».

– Jeg vil vise at jeg verdsetter en kristen tradisjon med dens ­intellektuelle og rituelle arv, samtidig som jeg vil ånde, elske, være og leve i min samtid på en måte som kanskje ikke ellers forbindes med det å være «konservativ», sier Masvie.

Han mener mediene må bli mer presise i ordbruken, og tenke gjennom hva som er grunnen til å bruke slike kategorier.

– Er disse menneskene først og fremst konservative – er det derfor de får medienes søkelys? Sannsynligvis ikke. Da må ­dette presiseres, de må identifiseres som «kontroversielle» eller ­«predikanter som tjener millioner på forbønn og forkynnelse».

Masvie synes det er viktig ­hvilke begreper som brukes i den offentlige debatten, fordi andre karakteristikker lett klistrer seg til begrepet.

– Dersom en person er konservativ, og ser at en eller ­annen kontroversiell person blir ­beskrevet som konservativ, ville denne personen føle at noe av de kontroversielle trekkene også tilskrives ham eller henne. Man blir liksom «guilty by association».

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter