Nyheter

Skarpskodd jurist truer Trump

Veien mot Det hvite hus var likevel ikke ferdig asfaltert for Donald Trump. Krusende bakfra haler den skarpskodde juristen Ted Cruz nå innpå «The Donald».

Trump leder fortsatt ganske klart etter to nye seiere i delstatene Kentucky og Louisiana lørdag, men Texas-senator Ted Cruz knappet ned på forspranget etter gevinst både i Kansas og Maine. De har hittil skaffet seg støtte fra henholdsvis 382 og 300 delegater.

LES OGSÅ: Kristne vender Trump rygge

Marco Rubio frakjørt

I realiteten har Trump og Cruz nå kjørt fra den noe mer moderate Marco Rubio, som trenger et veritabelt valgskred i hjemstaten Florida neste tirsdag for å ha noe som helst håp om å gjenreise troverdigheten om sitt kandidatur.

Helgens største vinner ble Ted Cruz, som gjorde det bedre enn meningsmålingene antydet. 45-åringen med cubansk far og irsk og italiensk blod i årene på morssiden, er en relativt ytterliggående konservativ kandidat, både i sosiale og økonomiske spørsmål.

LES OGSÅ: Trump refses som anti-Israel

Ber konkurrenter gi seg

Cruz hevdet etter lørdagens triumf at valgkampen er i ferd med å ta en helt ny retning. Samtidig antydet han at det er på høy tid at Rubio og John Kasich trekker seg fra kappløpet:

– Vi vil fortsette å samle delegater, men nå må feltet begynne å snevre seg inn. Så lenge feltet fortsatt er delt, gir det Donald en fordel, sa Cruz etter å ha seiret i Kansas og Maine.

Mens Donald Trump framstår som en populist med enkle svar og svake intellektuelle resonnementer, er Texas-senator Cruz en topputdannet jurist fra prestisjeuniversitetene Princeton og Harvard. Som riksadvokat i Texas fra 2003 til 2008, var han den yngste som fikk et slikt embete i USA.

LES OGSÅ: Roper på en sterk mann

Støttet streng dom

Som riksadvokat viste han en tidvis rå og kynisk maktvilje som også har vært synlig hos politikeren Cruz. En sak som trekkes fram i USA, er dommen mot den småkriminelle Michael Wayne Haley, som fikk 16 års fengsel etter å ha stjålet en kalkulator på varehuset Walmart i 1997.

Som riksadvokat noen år senere nektet Cruz å løslate Haley, etter at det ble klart at den lange straffen skyldtes feilaktig bruk av en lovparagraf om gjentatte lovovertredelser. I stedet tok Cruz saken til Høyesterett for å befeste dommen på 16 år, men rettssystemet innså glippen og slapp omsider Haley ut etter seks år i fengsel.

Søker kristen-støtte

Pastorsønnen og sørstatsbaptisten Cruz har med stor iherdighet søkt støtte fra de evangeliske kristne i kappløpet mot Det hvite hus. Han står på solid kristenkonservativ grunn i klassiske verdisaker som abort og homofile ekteskap.

Da Cruz i mars i fjor lanserte kandidaturet sitt, skjedde det typisk nok på Liberty University, USAs største evangelikale universitet. I desember sikret han seg støtte fra over 50 prominente sosialkonservative og evangeliske kristenledere, og mange regnet med at han dermed hadde kapret en avgjørende base for å vinne det republikanske kappløpet.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter

Taper for Trump

Men slik har det ikke gått. I flere delstater har Cruz fått dårligere oppslutning enn Trump blant evangeliske velgere, og til dels også dårligere enn Rubio. Analytikere trekker fram flere grunner til de evangeliske velgernes vaklende støtte til Cruz:

• Han har ikke skjønt at de evangelisk kristne er en sammensatt blokk som ikke stemmer enhetlig. Selv om de er mot både abort og homofile ekteskap, stemmer opp mot en tredjedel på demokratene, og for mange handler valget mer om økonomi og sikkerhet enn om en kulturkrig om religiøse verdier.

• En stor andel evangeliske velgere liker ikke personen Cruz. Selv om han kan sitere Bibelen til bunns, så oppfattes han av mange som en glatt og kynisk politiker som bruker rå triks, og som kan minne om en glatt TV-forkynner.

• Evangelisk kristne er lei av å bli oppfattet som stemmekveg for en republikansk elite i Washington, som «glemmer» deres saker straks valget er i boks.

• Donald Trump har i en helt annen grad enn Cruz lykkes med å distansere seg fra den utskjelte politiske eliten i Washington. Med sitt slagord om å gjøre USA sterkt igjen, vekker Trump gjenklang blant mange – ikke minst i arbeiderklassen – som føler at den tradisjonelle hvite og kristne kulturen i USA trues av innvandring, globalisering og sekularisering.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter