Nyheter

Skal plastre sår etter 500 års splittelse

I 1520 ble Martin Luther lyst i band av den daværende paven og dømt for kjetteri. Mandag kommer pave Frans til Sverige på lutheranernes innbydelse.

LUND, SVERIGE: Lederen for verdens desidert største kirkesamfunn vil være med på å feire minnet om den protesterende munken, og markere forsoning og nytt kirkelig fellesskap. Noen katolikker mener imidlertid at «Martin Luther skal verken beundres, feires eller etterlignes av katolikker: Luther spydde ut kjettersk gift.»

– I dag skrives det verdenshistorie i Lund. Dette er ingen parentes i historien, men et viktig skritt til forsoning og fellesskap etter en konflikt som har vart i 500 år, sier Johan Tyrberg, Svenska kyrkans biskop i Lund, til Vårt Land.

LES OGSÅ: Pavebesøk er like krevende som da Obama kom

Peke på felles utfordringer

Vi møter ham foran domkirken i Lund. Den har en tusenårig historie som deles omtrent på midten av katolikker og lutheranere. I dette storslåtte gudshuset skal det mandag ettermiddag feires en historisk gudstjeneste for å uttrykke takknemlighet for det som forener, erkjennelse av den skade kirkesplittelsen har forårsaket – og for å peke på felles utfordringer fremover.

Når kirkeklokkene her ringer inn til gudstjeneste, er det for å markere en spesiell hendelse: 31. oktober 1517, slo Martin Luther, ifølge tradisjonen, opp sine 95 teser mot pavekirken på porten til Slottskirken i Wittenberg.

Det var startskuddet for reformasjonen. Den daværende paven, Leo den tiende, svarte på Luthers utspill med å lyse ham i bann og sørget for å få ham dømt for kjetteri. Etter et halvt årtusen med konflikt og splittelse mellom katolikker og protestanter, synes imidlertid pave Frans at det er tid for å plastre sårene.

LES OGSÅ: Kongen og statsministeren fikk stå for velkomsten forrige gang

500 år siden reformasjonen

På dagen 499 år etter plakataksjonen i Wittenberg, kommer lederen for en kirke med 1,3 milliarder medlemmer, til Sverige – til tidenes første fellesmarkering av reformasjonsdagen. Fellesgudstjenesten i Lund domkirke er innledningen til markeringen av at det i 2017 er 500 år siden reformasjonen – det store skismaet i kirkehistorien.

Bare tre kvartaler fra domkirken ligger St. Thomas katolske forsamling. Dit kom folk i alle generasjoner, fra alle verdens kanter, til messe søndag formiddag. De ble møtt av seks-sju polititjenestemenn og fire aksjonister som delte ut en liten trykksak med sterk advarsel mot at katolikker skal være med på feiringen av Martin Luther. Det var den katolske soknepresten som hadde tilkalt politiet, i tilfelle det skulle oppstå bruduljer.

LES OGSÅ: Den norske kirke forstod ikke pavebesøkets betydning

Bannbulle mot Luther

De fleste gudstjenestedeltakerne nektet mer eller mindre høflig å ta imot brosjyren med bannbullen mot Luther:

– Jeg er kommet hit for å minne katolikkene om vår totusenårige historie. Martin Luther var den som splittet kristenheten. Han skal verken beundres, feires eller etterlignes av katolikker. Det som nå skjer er ikke i samsvar med katolsk lære, sier Joanna Swords. Hun har kommet fra Canada for å protestere mot pavens deltakelse i reformasjonsjubileet.

«Luther spydde ut kjettersk gift. 500-årsminnet for Luthers destruktive revolt er bare verdt å bli fordømt. Vi må arbeide for protestantenes omvendelse til Kristi ene sanne kirke, Den katolske kirke», heter det i brosjyren som de fleste katolske kirkegjengerne nekter å ta imot.

– Jeg liker ikke at de angriper oss som er glade for at paven kommer. Det som oppnås er bare å øke motsetningsforholdet mellom kristne, sier Margaretha Kieffer.

LES OGSÅ: Busslaster av norske katolikker til Sverige foran pavens første skandinavia-besøk

– Vi vil ikke feire Luther

Hun konverterte til katolisismen for 50 år siden og gleder seg over det mildere økumeniske klimaet.

– Ingen av oss katolikker vil feire Martin Luther. Men det er fint at vi kan samtale med våre medkristne på en ærlig og mer forståelsesfull måte enn før, sier hun.

Bjørn Engdahl, dominikanerbror og studentkapellan i Lund, ville heller ikke bry seg med å ta imot og lese brosjyren med tittelen «Bør man som katolikk feire Martin Luther?»

– Dette er ikke feiring av reformasjonen, men en fest for forsoning, innvender han.

– Hva mener svenske katolikker om pavens deltakelse på det økumeniske toppmøtet her?

– Jeg hører bare positive meninger. Mange er kjempeentusiastiske, fordi de ser på dette som en stor mulighet til at vi kan utdype fellesskapet mellom katolikker og andre kristne, sier Engdahl.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter