Nyheter

Skal ha klapset barna i fem år

Oppdragervolden som det norsk-rumenske pinsevennparet er tiltalt for, skal ha pågått i fem år, mener politiet.

Titusenvis av mennesker har demonstrert verden over mot det de mener var en urimelig inngripen i en barnevernssak i Sogn og Fjordane. I november i fjor grep barnevernet inn mot en norsk-rumensk familie og tok barna fra dem. Samtidig ble foreldrene siktet for oppdragervold.

I sommer fikk foreldrene barna tilbake, etter en avtale med det kommunale barnevernet. Politietterforskningen har pågått uavhengig av barnevernsaken, og onsdag ble det klart at statsadvokaten har tatt ut tiltale mot begge foreldrene.

Ifølge NRK, som har fått tilgang på tiltalen, mener politiet at foreldrene har brukt vold mot barna ved flere tilfeller over en periode på fem år. Foreldrene skal ha klapset barna flere steder på kroppen og kløpet dem i ørene eller overarm fram til barna ble tatt ut av hjemmet i november i fjor.

Foreldrene er tiltalt for brudd på straffelovens paragrafer 291 og 282. Strafferammen er seks år.

KOMMENTAR: Demonstrantene tror de hjelper innvandrerbarn ved å advare mot barnevernet. De kunne ikke tatt mer feil, skriver Trygve W. Jordheim

Ønsket tilståelsessak

– Det er tatt ut tiltale mot min klient for oppdragervold. Hun har erkjent delvis straffskyld og har hele veien erkjent å ha gitt barna lette klaps i oppdragelsen, sier morens forsvarer, advokat Ingrid Breistein, til NTB.

Hun sier saken har vært en stor påkjenning for hele familien, og at de håpet saken kunne vært løst som en såkalt tilståelsessak som går uten vitneførsel, men hvor det kun skal avgjøres eventuell straffutmåling.

– De håpet å få ro og at saken kunne vært løst på en enklere måte, for eksempel som en tilståelsessak uten full hovedforhandling, sier Breistein.

LES MER: Flere norske enn øst-europeiske barn hentes

Også faren har kommet med visse innrømmelser og hadde ønsket en såkalt tilståelsessak.

– Jeg har ikke fått gått gjennom selve tiltalebeslutningen med ham ennå. Men vi tar den til etterretning og vil følge den opp. Vi hadde sett for oss at dette ville bli en tilståelsessak, sier mannens forsvarer Ragnhild Torgersen til NTB.

Påsto at det dreide seg om kristendomsforfølgelse

Paret er pinsevenner, og flere av deres støttespillere har hevdet at frykt for kristen indoktrinering var årsaken til at barnevernet tok over omsorgen for barna. Dette har barnevernet tilbakevist. Påstandene fra støttespillerne fikk lederrådet i Pinsebevegelsen i Norge til å rykke ut og erklære at deres medlemmer ikke opplever seg forfulgt av barnevernet.

LES OGSÅ: Rumensk eks-minister i Norge for å påvirke barnevernet

Barna blir hos foreldrene

I begynnelsen av juni meldte barnevernstjenesten i kommunen at de hadde inngått en avtale om tilbakeføring av barna til foreldrene og en avtale om samarbeid om hjelpetiltak. Målet var ifølge barnevernstjenesten å skape en stabil og trygg situasjon for familien. Tilbakeføringen av barna skjedde mens fylkesnemnda behandlet saken.

Ettersom straffesaken ikke har noe med omsorgsspørsmålet å gjøre, blir barna værende hos foreldrene, påpeker advokat Ingrid Breistein.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter