Nyheter

Skal avsløre jøders og muslimers syn på hverandre

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund håper kommende studie kan få de muslimske miljøene til å gå i seg selv.

HL-senteret følger opp rapporten «Antisemittisme i Norge?» fra 2012. Få av dem som deltok den gangen, hadde minoritetsbakgrunn. Oppfølgeren vil, i tillegg til å følge opp funnene fra 2012, kartlegge holdninger minoriteter i Norge har til hverandre – først og fremst jøder og muslimer.

– Jeg håper vi får noen tall på bordet. Beskyldninger om antisemittisme blant muslimer har så langt vært basert på synsing, mener forstander i Det mosaiske trossamfund og kommunikasjonsnestleder i Antirasistisk senter, Ervin Kohn.

– Det er langt fra bare negative holdninger blant minoriteter vi vil ha frem, sier prosjektleder for HL-senteret Christhard Hoffmann.

LES OGSÅ: «Jeg bryr meg ikke om jøder, men jødehat interesserer meg»

Antisemittisme

Studien fra 2012 viste at om lag 12 prosent av den norske befolkningen hadde «utpregede negative holdninger til jøder». Siden den gang har debatten om jødehat i Europa, ofte knyttet til muslimske grupperinger, rast videre. Voldelige angrep, som terroren mot synagogen i København i januar i år, har spredt frykt.

Kohn ser frem til mer faktabasert informasjon om muslimers holdninger til jøder i Norge.

– Vi vet at vi har antisemittiske holdninger i de muslimske miljøene, vi vet bare ikke hvor omfattende de er, fortsetter han.

Ved siden av å stadfeste omfanget, håper Kohn at studien kan få de muslimske miljøene til å gå i seg selv.

– Det homofile miljøet har gjort en jobb med å adressere rasismen i egne rekker. Vi vet også at det finnes en del frykt og angst mot muslimer i det jødiske miljøet. Vi har gjort litt for å kartlegge dette, men ikke nok, mener Kohn og viser til en rapport fra 2012 om jøders forhold til muslimer, utført av Det mosaiske trossamfunn.

LES OGSÅ: «Noen gutter spør om han er homofil. Han ­svarer ja. De slår ham gjentatte ganger til blods»

Mye til felles

Skribent og lege Mohammad Usman Rana har markert seg som talsmann for muslimer i Norge. Han mener det helt klart er viktig at muslimer diskuterer antijødiske holdninger.

– Mange muslimer er allerede opptatt av dette. Muslimer rammes også av antimuslimske holdninger, og kan kjenne seg igjen i jødenes historie, sier han.

Rana peker på at det har vært tegn til generaliserende kritikk mot jøder blant muslimer. Han viser til Israels holdning til palestinerne som én forklaring, og advarer samtidig mot å sette likhetstegn mellom Israels politikk og jøder som gruppe.

– Dette kan vise seg i undersøkelsen. Samtidig har muslimer og jøder mye til felles, og kan samarbeide om mye som minoriteter, sier Rana, og nevner omskjæring, mat og slaktemetoder.

– Jeg tror begge disse tendensene vil komme frem.

LES OGSÅ: Slik ble «jødenesen» til

Flere nyanser

– Jeg kan tenke meg at undersøkelsen vil få frem sider som ikke har vært så synlige i offentligheten. Som hva muslimer og jøder har til felles, og erfaringer de deler knyttet til det å være minoritet i Norge. Det er langt fra bare negative holdninger vi vil ha frem, sier prosjektleder for HL-senteret Christhard Hoffmann.

Hoffmann peker på at 2012-rapporten viste at nordmenn var mest negativ til muslimer, rom og somaliere. De som var mest negative til andre grupper, var også mest negative til jøder. En slik generell fiendtlighet gjenspeiles i andre europeiske studier.

– Dette er et trekk som har vært lite fremme i debatten om antisemittisme. På samme måte håper vi å få frem et mer objektivt bilde, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Midtøsten

Hoffmann mener det vil være interessant å se hvilke utslag fremveksten av IS og krigen i Syria kan ha på resultatet som helhet. Disse har gjort at Palestina-konflikten er kommet litt i bakgrunnen, påpeker han.

– Men dette vet vi ingenting om, ennå, understreker han.

Usman Rana mener det er viktig at de kreftene som vil polarisere og gjøre antisemittismen til en kamp mellom jøder og muslimer, ikke får stå uimotsagt i den offentlige debatten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter