Nyheter

Sjømannskirken vil vie likekjønnede

Følger Den norske kirkes linje i homofilistriden.

– Også i Sjømannskirken skal det være lov til å kjenne på glede og skuffelse over vedtaket.

Det sier generalsekretær i Sjømannskirken, Ørnulf Steen, til organisasjonens blad Hjem. Vedtaket han omtaler, ble gjort i april i år: Da bestemte Den norske kirkes øverste organ, Kirkemøtet, at det skal innføres en liturgi som gjør det mulig for personer av samme kjønn å gifte seg i kirken.

LES MER: Vil ikke delta når likekjønnede vies

– Har arbeidet bevisst, godt og respektfullt

Endelig vedtak vil trolig bli gjort neste gang Kirkemøtet samles, som er i januar 2017. Sjømannskirken følger Den norske kirkes ordninger i samlivsetiske spørsmål og vil derfor innføre den samme liturgien.

– Biskopene og andre medlemmer av Kirkemøtet har arbeidet bevisst, godt og respektfullt for å finne en løsning som kan samle på tross av stor uenighet. Jeg mener at de har lyktes med det, sier Steen.

LES MER: Stavangers første kvinnelige prest melder seg ut av kirken

Får reservasjonsrett

Seks av Den norske kirkes tolv biskoper er i utgangspunktet imot ekteskap mellom personer av samme kjønn, men valgte å stemme sammen med flertallet. Kirkemøtets vedtak er tydelig på at ansatte som ikke vil medvirke til likekjønnede vigsler, skal få reservere seg.

Denne reservasjonsretten vil også de ansatte i Sjømannskirken få, understreker Ørnulf Steen.

– I tillegg må vi være særlig oppmerksomme når det gjelder de land der likekjønnede ekteskap ikke er tillatt, sier han til Hjem.

Viet 849 par i fjor

LES MER: Bare bruden bytter etternavn

Sjømannskirken har 31 kirker rundt om i verden, men er til stede i 80 land blant annet gjennom ambulerende personell. På samme måte som prester i Den norske kirke, har sjømannsprestene vigselsrett på vegne av den norske stat og kan derfor vie norske statsborgere som oppholder seg i utlandet.

I 2015 giftet 849 norske par seg i en av sjømannskirkene. Fire av de fem mest populære bryllupskirkene ligger i Spania.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter