Nyheter

– Situasjonen er mer dramatisk enn før forrige intifada

Israelske fly angrep søndag mål på Gazastripen som respons på to raketter som ble sendt mot Israel.

– Situasjonen er som en trykkoker, sa Børge Brende til Aftenposten søndag kveld.

Det har de siste dagene vær mange blodige sammenstøt mellom palestinere og israelere på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Fire israelere er drept, mens én palestiner er drept og 77 er såret, melder NTB.

Natt til mandag angrep israelske fly mål på Gazastripen. Angrepet er en respons på to raketter som ble sendt mot Israel fra Gazastripen søndag. Ifølge avisa Haaretz, som siterer det israelske forsvaret, var angrepet rettet mot militære installasjoner som tilhører Hamas nord på Gazastripen. To raketter ble skutt ut. Én av dem traff et åpent område sør i Israel uten å gjøre skade. Den andre eksploderte før den nådde den israelske grensen.

Palestinsk Røde Halvmåne melder at 456 palestinere er såret i sammenstøt med israelske styrker på den okkuperte Vestbredden de siste to dagene.

Ifølge NTB døde en palestinsk 18-åring i morgentimene mandag av skadene han fikk da han ble skutt i brystet av israelske soldater utenfor Tulkarem nord på Vestbredden søndag.

Ny intifada?

Hendelsene de siste dagene uroer Brende, som fordømmer drapene på sivile israelere.

- Jeg redd for at hvis dette ikke håndteres aktivt fra Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas' side, kan dette ende i en ny intifada, sier Brende til Aftenposten.

Vil rive hjem

Israels statsminister Benjamin Netanyahu beordrer nå nye tiltak for å stanse angrep utført av palestinere.

– Israel kjemper for livet mot palestinsk terror, sa Netanyahu i en tale søndag.

Tiltakene inkluderer blant annet å få fortgang i arbeidet med å rive ned terroristenes hjem.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Mer dramatisk

Seniorrådgiver Are Hovdenak ved LandInfo mener palestinernes frustrasjon er større nå enn ved forrige intifada i år 2000.

– Den gangen var det frustrasjon over forhandlinger som gikk i stampe. Nå er det en frustrasjon som ikke er rettet mot forhandlerne. Det er bare en protest mot den israelske okkupasjonen. Situasjonen på palestinsk side er mer dramatisk nå enn ved forrige intifada, sier han til VG.

Tredje intifada

Førsteamanuensis i Historie ved UiO, Marte Heian-Engdal, er enig.

– Så lenge okkupasjonen fortsetter, så lenge de ikke har muligheten til å leve frie liv i en selvstendig stat, vil spørsmålet om en tredje intifada alltid komme opp, sier Heian-Engdal til VG.

Hun tror likevel at palestinernes president, Mahmoud Abbas, og selvstyremyndigheten ikke har interesse av en tredje intifada nå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter