Nyheter

Siste farvel med fange 79.231

Det offisiselle Norge tok farvel Samuel Steinmann.

Bilde 1 av 4

Det offisielle Norge, med Kong Harald og statsminister Erna Solberg i spissen, tok tirsdag farvel med Samuel Leon Steinmann, den siste overlevende fra nazistenes deportasjon av norske jøder i 1942.

Steinmann var 19 år gammel da han sammen med broren Harry og 530 andre norske jøder ble stuet om bord i troppetransportskipet Donau i Oslo en grå novemberdag i 1942.

Av de 302 mennene, 188 kvinnene og 42 barna om bord, var det bare fem menn som kom hjem i live. Steinmann var en av dem.

Tirsdag sto både Kong Harald, stortingspresident Olemic Thommessen, statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) med bøyd hode da han ble gravlagt på statens bekostning på den jødiske gravlunden på Helsfyr i Oslo. Solberg deltok også i jordpåkastelsen under gravleggingen.

LES MER: «En flott mann», «glimt i øyet» og «en begavet formidler». Slik minnes Samuel Steinmann.

Orket ikke

Først mange år etter krigen orket Steinmann å snakke om skrekkopplevelsene i Auschwitz, om brorens død, om de mange som ble sendt rett i gasskamrene, om dødsmarsjen han ble tvunget ut på sammen med over 60.000 andre gjenlevende fanger da Den røde armé nærmet seg våren 1945, og om hvordan han på nasjonaldagen 17. mai endelig greide å ta seg til Danmark og senere videre til Norge.

Kort tid etter ble han gjenforent med faren og familiemedlemmer som hadde flyktet til Sverige, og sammen flyttet de tilbake til huset i Solveien på Nordstrand og gjenåpnet familiens butikk på Youngstorget i Oslo.

LES MER: Jeg kan aldri tilgi nazismen

Medmenneskelighet

I 1950 giftet Steinmann seg med den danske jøden Bodil, som døde i 1998. Paret fikk tre barn, og Steinmann fikk også sju barnebarn og seks oldebarn.

Et av barnebarna er den kjente komikeren Cecilie «Cess» Steinmann Neess, som aldri har lagt skjul på sitt jødiske opphav.

– Det var han som lærte meg om respekt og medmenneskelighet, fortalte hun da nyheten om bestefarens død ble kjent.

LES MER: Riktig og nødvendig å gravlegge Samuel Steinmann på statens regning, skriver Helge Simonnes

Siste tidsvitne

De siste årene av sitt liv var ikke Steinmann bare det sterkeste tidsvitnet, han var også det siste tidsvitnet som kunne fortelle om den ufattelige skjebnen til jødene som ble deportert med Donau.

– Skolebøkene forteller ikke stort, sa Steinmann i et intervju med NTB.

Selv fortalte han blant annet om unge Marie Sachnowitz som sang så vakkert på dekket av Donau, uvitende om at hun ville bli sendt rett i gasskammeret i Birkenau få dager senere, sammen med 345 andre kvinner, barn og eldre.

LES MER: «Holocaust-fortellingen må ikke ta slutt med Steinmann»

Beklagelse

Først i 2012 fikk Steinmann og andre norske jøder en offisiell beklagelse fra regjeringen for deportasjonen i 1942, og også fra norsk politi som medvirket da hundrevis ble sendt rett i døden.

– Veldig godt å høre, men jammen på tide, lød hans korte kommentar den gang.

I fjor høst ble Steinmann hedret for sin innsats med å overbringe historien til nye generasjoner, og 1. mai døde fange 79.231 fra Auschwitz, 91 år gammel.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter