Nyheter

– Signo-striden handler om rivalisering om makt

Hovedstyreleder i Signo, Jens Barland, fremholder at styrets saksbehandling «har fulgt demokratiske spilleregler».

– Signos hovedstyre har godkjent en omforent avtale med om at han fratrer som generalsekretær. Avtalen er slik at jeg ikke kan gi noe mer informasjon omkring denne, skriver hovedstyreleder i Signo, Jens Barland, i en-post til Vårt Land.

LES OGSÅ: – Signo er en bortgjemt juvel

Rivalisering om makt

Selv oppfatter han den underliggende striden i Signo som «en kamp om makt og innflytelse over» stiftelsen. I Signo er de døve og døvblindes interesseorganisasjoner er representert i stiftelsens råd og hovedstyre.

– Et prinsipp for stiftelser er uavhengigheten til nærstående interesser. I vårt tilfelle er dette også blitt påpekt i en tilsynsrapport fra Stiftelsestilsynet. Og jeg har nok vært en talsmann for å holde disse organisasjonene litt mer på avstand for å sikre stiftelsens uavhengighet, skriver han.

LES OGSÅ: Her blir døvblinde August konfirmert

– Har fulgt demokratiske spilleregler

En slik rivalisering om makt er en legitim dragkamp, fremholder Barland.

– Dette har ført til uenigheter, og topper seg nå. Men styret har i sine saksbehandlinger fulgt demokratiske spilleregler slik det er i en virksomhet. Samtidig ser vi her også at de som er sterkt kritiske utnytter sine demokratiske rettigheter og sin ytringsfrihet til å kritisere oss. Begge deler er demokrati.

Temaet om mistillit har han svart på overfor stiftelsens råd. Mistilliten «bunner i saklig uenighet i viktige saker», skriver han. Hendelsen i fjor beskriver han slik:

– Signos hovedstyre, inkludert min stemme, vedtok for et år siden at det skulle utredes et forslag der våre samarbeidende organisasjoner beholder sine plasser i hovedstyret, men går ut av stiftelsens råd. Dette vil i så fall bli en sak rådet skal behandle fordi det er de som vedtar statuttene. En slik endring vil trenge 2/3 flertall for å kunne bli vedtatt, skriver han.

LES OGSÅ: Kongeparet ble 'ertet' på døvebesøk

Tar anklagene om audisme på stort alvor

Flere anklager nå stiftelsen for audisme, som er det samme som rasisme, bare at diskriminering skjer på grunnlag av hørsel, ikke hudfarge.

– I Signo har vi i alle år jobbet målrettet for likeverd og individuell behandling. Vi har rutiner og systemer som skal sikre dette. Men selvsagt kan slikt alltid bli enda bedre. Det tar vi på stort alvor, skriver Barland, som for øvrig er styremedlem i selskapene Mentor Medier og Vårt Land.

– Utløser fratredelsen til Berge-Andreas Steinsvåg etterlønn?

– Jeg ønsker ikke å si noe om avtalens innhold, skriver Barland.

LES OGSÅ: Signo er én av mange kristne organisasjoner som har fått nytt navn de siste årene. Merkevareeksperter er skeptiske.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter