Nyheter

Sier nei til håndhilsing i kirken

Nøy deg med et nikk dersom du møter ­bekjente i kirken, ifølge Forsvarets hefte for skikk og bruk.

Til og med Forsvaret har en formening om hvordan te seg i kirke­rommet. «I kirken skal man unngå å hilse. Hvis man møter øynene til en bekjent, kan man tillate seg et nikk ­eller svak hodebøyning. Hilsener bør utveksles utenfor kirken etter de kirkelige handlinger.» Teksten er hentet fra Forsvarets hefte for skikk og bruk.

LES OGSÅ: Ble advart mot å plystre

Oppfører seg pent.

– Tanken er at man ikke skal gå rundt og håndhilse og lage støy. Det skal jo være en verdig forestilling. Da skal man ikke gå rundt og si takk for sist. Men stort sett synes jeg folk oppfører seg fint i kirken, sier oberst Jan Eide, som i 2014 oppdaterte Forsvarets veileder for skikk og bruk. Heftet er først og fremst myntet på militære, men Eide mener den er nyttig også for sivile.

LES OGSÅ: Advarer mot 'nussifisering' i kirken

Kler seg feil.

Selv får han av og til spørsmål fra militære som er usikre på soldaters dresskode i kirkelige begravelser.

– Det er riktig å ha på seg tjenesteuniform. Men noen er uenige og staser seg opp i mørk uniform, som egentlig er et galla­antrekk. De mener at de viser den avdøde ære, men det motsatte skjer. De tar oppmerksomheten bort fra det som skal skje, sier Eide.

LES OLAV EGIL AUNES KOMMENTAR: «Fint at barna kommer i kirken­, det er godt at foreldrene kommer også. Men når det er det en husker (litt irritert) når en går ut av kirken, må noe være feil.»

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter