Nyheter

Setter inn imamer i fedmekrigen

Overvekt er et økende samfunnsproblem. Nå skal imamer få vordende ektepar til å spise sunnere.

Mer enn hver åttende voksne person i verden er nå ekstremt overvektig. Dette er over dobbelt så mange som i 1975, ifølge en verdensomfattende forskningsundersøkelse.

Av rundt fem milliarder voksne mennesker som var i live i 2014, var 641 millioner ekstremt overvektige, og tallene har steget raskt de siste årene.

I Norge, viser en kartlegging, var én av tre kvinner overvektig eller hadde fedme før de ble gravide. To av tre var normalvektige, mens et mindre antall var undervektige.

LES MER: – Bare tull å spise mindre fett

Gifteplaner

Et dansk legemiddelselskap starter nå et uvanlig pilotprosjekt i Malaysia. Sammen med landets helsemyndigheter har de rekruttert 600 unge par, der mange har gifteplaner.

I er Malaysia det vanlig at unge par oppsøker imam i samband med ekteskapsinngåelsen. Imamene som Novo Nordisk samarbeider med skal ta opp kosthold med de unge parene, melder Politiken.

Malaysia er et viktig «fedmelaboratorium» da landet er blant de som er hardest rammet av fedme, diabetes og hjerte- og karsykdommer.

LES MER: Bacon er sunnere enn sukker

Kosthold

Ved å la imamene ta opp kosthold med unge par, vil man komme i kontakt med dem før de får sitt første barn.

– Dermed kan vi forhåpentlig hindre at foreldrene overfører risikoen for overvekt til barna, sier programleder Priya Matzen i Novo Nordisk.

Legemiddelselskapet skal bruke prosjektet til å samle inn ny kunnskap om kosthold og helse.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Blodtrykk

Forskerne bak den verdensomfattende forskningsundersøkelsen advarer mot en kommende krise med «alvorlig overvekt» og sykdommer knyttet til dietter med mye fett og sukker, som vil føre til en økning i høyt blodtrykk og høye kolesterolverdier.

– Det vil bli helsekonsekvenser i en størrelsesorden vi ikke kjenner til, sier ansvarlig forsker Majid Ezzati ved Imperial College i London.

Overvektige I

Det ventes at antall ekstremt overvektige vil øke til over 1,1 milliarder i løpet av de ni neste årene.

Hvis andelen ekstremt overvektige fortsetter å vokse i samme fart, vil omtrent enn hver femte mann (18 prosent) og kvinne (22 prosent) være ekstremt overvektige innen 2025.

Overvektige II

I 2014 var øynasjonene Polynesia og Mikronesia på toppen av overvekt-statistikken. Mer enn 38 prosent av befolkningen på øyene var ekstremt overvektige.

På den andre siden av skalaen var landene Øst-Timor, Etiopia og Eritrea.

Om lag en femdel av verdens ekstremt overvektige bodde i høyinntektslandene USA, Storbritannia, Irland, Australia, Canada og New Zealand.

LES OGSÅ: Myndighetenes kostholdsråd antagelig den største bommerten i moderne medisinsk historie

Svak økning

Norge fremdeles blant landene med lavest andel overvektige. Blant OECD-landene er det bare Japan og Korea som har lavere andel overvektige enn Norge.

I Norge økte andelen overvektige i befolkningen fra 8 til 10 prosent i perioden 2000 til 2013, viser OECD-tall.

Høyre, Frp, KrF og Venstre ble i fjor sommer enige om å vurdere å innføre en særlig avgift på sukker i brus, noe Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har foreslått.

KOMMENTAR: Jeg lover å slutte å snakke om fett

Dyrere brus

Storbritannia har gjort det Norge vurderer. De vil innføre en ny avgift på sukkerholdig brus i et forsøk på å bremse fedmeepidemien blant barn og unge.

Avgiften vil gjelde brus som inneholder mer enn 5 gram sukker per desiliter og skal være på plass innen to år. Det vil gi produsentene tid å redusere sukkerinnholdet før den trer i kraft.

Inntektene fra den nye sukkeravgiften skal finansiere sportsaktiviteter på britiske skoler.

Finland innførte en tilsvarende sukkeravgift alt på 1940-tallet mens Frankrike gjorde det i 2012 og Mexico året etter.

Diskuter her:

Burde kosthold og fedme bli en del av vigselssamtalen i Norge også?

Posted by Vårt Land on Monday, May 30, 2016

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter