Nyheter

Senterpartiet reparerer bistanden

Sp øker presset mot bistandskuttene og vil bevilge tilbake 1,3 milliarder som regjeringen flyttet bort fra langsiktig hjelp.

Fra utsiden av kritiske budsjettforhandlinger plusser Sp på 4,1 milliarder til bistand i sitt alternative budsjett.

Ikke bare vil de bevilge tilbake 1.295 millioner som Høyre/Frp-regjeringen har fjernet fra den langsiktige hjelpen som i stor grad drives av organisasjoner.

Sp vil også satse ytterligere 1.750 millioner kroner til ytterligere humanitær hjelp i Syria, Irak og nabolandene.

– Sp frykter at kuttene til regjeringen kan på sikt skape enda mer nød og sende enda flere mennesker på flukt, forklarer Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

De siste dagene har KrF og Venstre forhandlet knallhardt for å få tilbake 968 millioner fra den klassiske bistandsposten «sivilt samfunn». Disse langsiktige midlene til lokal hjelp, aktet de blåblå heller å bruke til såkalt ODA-godkjent flyktninghjelp her hjemme.

At regjeringen i det opprinne­lige statsbudsjettet også reduserte samme tiltak med 450 millioner kroner, har Sp ikke glemt. Derfor plusser de tilbake de ­kronene også.

LES MER: Sentrum sliter med å redde egen budsjettære

Sentrumsposisjon

Dermed har Sp og de to sentrumsmakkerne KrF og Venstre samme nivå som utgangspunkt. Men ­arbeidet for en budsjettavtale 
med de blåblå, gjør at KrF og Venstre vil bli koblet til et ­
lavere nivå på bistanden.

– Bistandsbehovet er umettelig. Det store paradokset i 
europeisk politikk nå er at man nå ser hvor mye mer fornuftig det ville vært om europeiske land hadde satset tyngre på bistand, sier Vedum.

LES MER: Norge tjener på bistandskutt

Da tenker han på den store migrasjonen som nå er i gang. Nettopp dette nye, globale bildet gjør Vedum overbevist om at ­nivået på norsk bistand må holdes der det er.

– Vi skjønner at regjeringen synes det er vanskelig å få budsjettet til å gå opp, men både klima­utfordringer og eksempelvis folkevandringer i Sentral-Afrika viser behov for stabil og langsiktig hjelp bør beholdes på dagens nivå, legger han til.

Senterpartiet rydder også plass for 260 ­bistandsmillioner til fornybar energi, partiet vil plusse på hjelpen til Afrika (67 millioner), ­
Latin-Amerika (74 millioner), styrker budsjettposter for likestilling og kvinners rettigheter og FNs utviklingsprogram. Dess­uten vil Sp ha avsatt 115 
millioner kroner til internasjonal landbruksforskning.

– Finnes det i det hele tatt noen post dere kutter innenfor bistandsfeltet?

– Vi kutter 500 millioner ­kroner i EØS-midler. Det er langt mellom bistandsformål og det som disse midlene brukes til, svarer Vedum.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skatteknep

Men hovedmåten å dra inn ekstra midler til bistand på er å skattlegge samfunnet mer. Sp reverserer kutt og henter inn monnelige beløp via formueskatten. Dessuten har Sp i flere år ønsket en egen aktivitetsskatt innenfor finanssektoren.

– Dette er det store grepet som gir store inntekter i vårt alternative budsjett.

– Hvilket signal tror du Sps store påplussing gir til Venstre og KrF som nå forhandler?

– De er jo i støttepartier, derfor er oppgaven å forhandle frem en budsjettavtale. I reell politikk står de nærmere oss og Ap, sier Vedum.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter