Religion

– Sekulære kan ikke kjempe for muslimer

Sekulær Feministisk Front vil gå til kamp mot religiøst motivert kvinneundertrykkelse. – Den kampen må muslimer ta selv, mener muslimsk feminist.

En rekke sekulære, og enkelte også religionskritiske organisasjoner, har gått sammen om den nyopprettede organisasjonen Sekulær Feministisk Front (SeFF).

– Hovedkampen vår er å styrke kvinners kamp og hjelpe dem å stå imot sosial kontroll, æresrelatert vold og tvangsekteskap, sier SeFF-medlem Shabana Rehman Gaarder. Hun poengterer at ukulturen de vil til livs finnes både i religiøse og ikke-religiøse miljøer.

Sentralt i arbeidet deres er å få til åpen dialog med norsk kvinnebevegelse om å forhindre kvinneundertrykking i minoritetsmiljøene.

Sekulære krefter

Den nye organisasjonen ble dannet etter initiativ fra Hedningsamfunnet, og har medlemmer fra blant andre Senter for sekulær integrering, Ex-muslims of Norway, Hedningsamfunnet, LIM (Likestilling, Integrering, Mangfold), Secular Forum, Rasjonalitet, samt uavhengige enkeltpersoner.

Ifølge Rehman Gaarder ønsker de å bistå med kompetanse, bygge nettverk og «heie på modige kvinner og menn» som ønsker å frigjøre seg fra undertrykkelse, uttaler hun til Nettavisen, som først omtalte organisasjonen.

– SeFF er en antirasistisk organisasjon som står samlet og jobber mot felles likestillingsmål, på tvers av kjønn og etnisitet, sier Rehman Gaarder til Nettavisen.

LES OGSÅ: – Trump kan forverre kristen-forfølgelse

– Opposisjon mot islam

Samfunnsdebattant og muslimsk feminist, Bushra Ishaq, synes det er positivt med alle som tar initiativ til å kjempe mot kvinneundertrykkelse, men synes ikke SeFF kan kjempe en kamp på vegne av muslimske kvinner:

– Når de blander ukultur og religion, og det i tillegg er enkelte anti-muslimske aktører som står bak, så er det implisitt hva dette handler om: Det blir en opposisjon mot islam. Sannheten er at muslimske kvinner ønsker å kjempe en kamp innenfor troens rammer, sier Ishaq, som sammen med flere fører en aktiv kamp i moskeene hvor de tar til motmæle mot ukultur.

– På hvilken måte er organisasjonen anti-religiøs?

– Jeg har selv vært på debattarenaer med flere av aktørene bak SeFF. De krever at jeg som muslimsk kvinne avskriver islamske verdier. Det er jeg dypt uenig i, sier hun, og hevder at majoriteten av muslimske kvinner ønsker å stå forankret i nettopp religionen i deres kamp mot kvinneundertrykkelse.

– Denne kampen bør derfor først og fremst tas av muslimene selv, mener hun.

LES OGSÅ: «Begynnelsen til all forfølgelse er når du gjør forskjell på folk ut fra rase og religion»

Religiøse argumenter

At muslimene tar saken i egne hender har også Lena Larsen troa på. Hun er religionshistoriker og tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Samtidig understreker Larsen at SeFFs initiativ både er «rett og bra».

– Alle må være frie til å fremme den gode sak ut fra eget perspektiv, men det er viktig også å anerkjenne at det finnes mange veier til Rom.

– Både innenfor islam og kristendommen er trenden å ta kampen innenfra og bruke religiøse argumenter i kampen mot urett, påpeker hun, og viser til at Den norske kirke fikk sin første kvinnelige prest i 1963 på nettopp dette viset.

LES OGSÅ: PST: Ekstreme islamister fortsatt største terrortrusselen mot Norge

Vil inkludere alle

SeFF-medlem Shabana Rehman mener det er en stor misforståelse å hevde at den nye organisasjonen bygger på et anti-religiøst premiss. Derimot er de «sekulære og religiøst nøytrale», nettopp fordi de ønsker å inkludere alle, ifølge henne.

– Vi inkluderer både de som faller fra religion og de som trenger støtte for å kritisere undertrykking i lukkede religiøse miljøer hvor det har vist seg å være vanskelig å ta opp spørsmål, sier hun, og understreker at de også har solidaritet med religiøse feminister som tar en kamp innenfra.

– Har du forståelse for at organisasjonen kan fremstå som ekskluderende når organisasjoner som Ex-Muslims of Norway og Hedningssamfunnet står bak?

– Verken Ex-muslim of Norway eller Hedningsamfunnet, som er våre støtteorganisasjoner, er imot trosfrihet. De er for å skape et sekulært fellesskap og støttemiljøer der hvor mennesker måtte trenge det.

LES OGSÅ: Utvalg: Innvandring kan true oppslutningen om velferdsstaten

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion