Nyheter

– Samarbeid må lovfestes

I dag er det valgfritt for skolene å samarbeide med helsesøster om seksualundervisningen.– Bør bli obligatorisk, mener Landsgruppen av helsesøstre.

– Vanskelig å tvinge frem et samarbeid gjennom lov, mener forbundsleder Solveig Hvidsten Dahl i Skolelederforbundet.

Mange steder i landet i dag bidrar helsesøstre med seksualundervisning i skoleklassene, men dette er ikke pålagt ved lov. Skolehelsetjenesten skal kun bidra med dette «i den grad skolen ønsker det».

– Dette er en svakhet i lovverket, mener Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder i Landsgruppen av helsesøstre NSF. Hun tar til orde for lovendring: Det bør bli obligatorisk ved alle landets skoler å samarbeide med helsesøster om seksualundervisningen.

– Stort sett takker skoler i dag ja til undervisningsopplegg fra skolehelsetjenesten og samarbeider godt med helsesøstrene, men tilbudet blir også noe tilfeldig siden det er opp til skolene selv. Vi er i dag kun en tilbyder, men burde være en samarbeidspartner, sier hun.

LES OGSÅ: Helsesøstre mener de har fått sex-munnkurv

Avviser munnkurv

Vårt Land skrev lørdag om Alta Kristne Grunnskole, der helsesøstre mener de har fått munnkurv av skolens styre og ledelse. «Vi får ikke informere om pubertet, seksualitet, prevensjon og abort til elever ved skolen», sa sjefshelsesøster Tone Dervo i Alta kommune. Rektor Håkan Funck avviste påstandene. Heller ikke seksualundervisningen ved skolen får helsesøstrene bidra med, fortsatte Dervo.

– Vi ser ikke bort fra at det kan skje noen gang, men foreløpig har vi ikke gått grundig nok gjennom problemstillingen, sier Funck i dag.

LES OGSÅ: Mer frimodig undervisning ved kristne skoler

Verdikonflikter

Om religiøse skoler er mindre samarbeidsvillige enn andre, kan ikke leder i Landsgruppen av helsesøstre NSF, uttale seg om.

– Det kan være mange årsaker til at et samarbeid fungerer godt eller dårlig mellom skole og skolehelsetjeneste. Ved å lovfeste et samarbeid er det ikke mulig å unngå en dialog om temaet lenger. En del skoler kan selvfølgelig gjøre undervisningen utmerket selv. Det er mer en bekymring knyttet til om det er noe elevene går glipp av, sier Kristin Sofie Waldum-Grevbo.

– Hva med eventuelle verdikonflikter som måtte oppstå?

– Både skole og helseskoletjeneste er bundet av både fagetikk og faginnhold. Dermed er det uansett ikke opp til den enkelte å bestemme hva som skal vektlegges, sier hun.

LES OGSÅ: Ingen interesse for ny seksualundervisning blant kristne skoler

Vanskelig utgangspunkt

I Skolelederforbundet, som er organisasjon for ledere i oppvekst- og opplæringssektoren både i offentlig og privat sektor, er de imidlertid skeptiske til et lovpålegg.

– Skolehelsetjenesten har en kompetanse som skolene kan ha stort utbytte av i seksualundervisningen, men å tvinge fram samarbeid gjennom lov er et vanskelig utgangspunkt, sier forbundsleder Solveig Hvidsten Dahl i Skolelederforbundet.

– Det er uansett rektor som sitter med ansvaret for at elevene får det undervisningstilbudet de har krav på, men Skolelederforbundet verdsetter høyt helsesøstrenes fagkompetanse og anbefaler skolene om å benytte de mulighetene de får til å nytte fagkompetansen helsesøstre i nnehar på spesifikke område, sier hun.

LES OGSÅ: Også kristne har sex før ekteskapet

Ikke nødvendig

Generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers Forbud ser heller ikke behov for et lovfestet samarbeid mellom skole og helsesøster.

– Dersom det er ressurser til det, kan gjerne lærere trekke skolehelsetjenesten inn i undervisningen. Men vi må basere oss på at de lærerne og det undervisningspersonellet som skolen selv ansetter, er i stand til å undervise på de læringsmål som gjelder, sier han.

Sundby har ikke inntrykk av at seksualundervisning er et betent eller tabubelagt tema på kristne skoler.

– På de skolene jeg har besøkt har det ikke vært en lav profil på dette temaet, sier han.

LES OGSÅ: Ungdomsledere vil undervise yngre om sex og rus

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter