Religion

Rødgrønne droppet religion

Den nye byregjeringen i Norges mest multireligiøse by er ikke opptatt av religion.

I Norges hovedstad er alle de fem store verdensreligionene representert; her bor det kristne, buddhister, hinduer, jøder og muslimer – og mange fra mindre religioner og livssyn.

Mandag la Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne fram den politiske plattformen for koalisjonen, programmet de skal styre Oslo med fram til 2019.

Vårt Lands gjennomgang avdekker at ordene «religion», «livssyn» og «kirke» ikke er nevnt én gang. Ordet «trossamfunn» er nevnt én gang.

Kulturrådgiver i Oslo bispedømme Knut Erik Tveit finner det alarmerende at ordet religion ikke er brukt en eneste gang.

– At religion er helt under deres politiske radar i en by der det er viktig for så mange mennesker, er særdeles interessant og alarmerende, sier Tveit.

LES OGSÅ: – Kjenner seg igjen i borgerlig kulturpolitikk

Bergens lange liste

Erklæringen til det Ap-ledede byrådet i Oslo står i skarp kontrast til det tilsvarende dokumentet fra det Ap-ledede byrådet i Bergen. Sist uke sa Ap og byrådsvennene fra Venstre og KrF dette om religion, livssyn og kirke de kommende fire årene:

• «Bergen har et rikt mangfold av tros- og livssynssamfunn. Byrådet ønsker å legge til rette for et livssynsåpent bysamfunn hvor innbyggerne kan praktisere sin religion eller sitt livssyn på en god måte.»

• «Det innebærer blant annet å fremme respekt og toleranse for tro og livssyn i det offentlige rom. I denne sammenheng ser byrådet positivt på Kirkelig Dialogsenter Bergen og Samarbeidsrådet for tros og livssynssamfunn, og ønsker å legge til rette for deres arbeid.»

• «Mange tros- og livssynsorganisasjoner gjør en stor, frivillig innsats for byens innbyggere. Samtidig sliter mange med mangel på lokaler og andre fasiliteter. Byrådet ønsker å tilrettelegge bedre for at disse kan drive på gode vilkår. Byrådet vil også samarbeide med ulike aktører for å etablere livssynsfleksible seremonilokaler.»

• «Den kristne og humanistiske kulturarven har preget fellesverdiene i det norske samfunnet i over tusen år. En forståelse av vår egen kulturarv er viktig for å forstå og møte andre religioner på en positiv og inkluderende måte.»

• «Byrådet legger vekt på et godt samarbeid med Bergen kirkelige fellesråd og ønsker å gi gode rammebetingelser som sikrer forsvarlig drift og vedlikehold av kirker og gravplasser. Byrådet vil være positiv til flere diakoner til menighetene, legge frem sak om bygging av ny kirke i Sædalen, og vil sikre planleggingen av nye bygg i pressområder som eksempelvis Haukås i Åsane.»

• «Byrådet ønsker å videreføre dagens praksis med skolegudstjenester og markering av høytider, men vil presisere at det skal være gode likeverdige opplegg til elevene. Skolegudstjenesten skal ikke være avslutningen på semesteret, slik at noen føler seg ekskludert. Byrådet vil oppfordre til interreligiøs dialog også i skolen.

LES MER: Byrådssamarbeid drar AP til Venstre

Prioriterer ikke penger

– Hva ser du i Bergen, Knut Erik Tveit?

– Der snakker de konkret om viktigheten av kirkens dialogssenter og at samarbeidsrådet for tros- og livssynsorganisasjoner er viktige instrumenter i dialogarbeidet. I Oslo nevnes ikke kirkene som kulturarenaer og møteplasser noen steder. Kirkene er til stede i hvert eneste lokalsamfunn i Oslo som møteplasser også på tvert av religioner, påpeker Den norske kirkes kulturrådgiver i Oslo bispedømme.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tveit spår allerede nå konsekvensen av mangelen:

– Hvis man ikke ser hvor viktig religion er og snakker om det, vil det heller ikke bli prioritert når pengene fordeles.

Påtroppende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har ikke besvart Vårt Lands forespørsel om å kommentere kritikken fra Tveit.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion