Politikk

Russland om asylpolitikken: – Norge er for snille

Ap-lederen Jonas Gahr Støre på plass i Storskog. Ber om felles løsninger.

Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter regjeringens diplomatiske offensiv overfor Russland.

Støre besøkte grenseovergangen ved Storskog mandag. Samtidig ble det kjent fra UDI at det forrige uke ble satt ny rekord for hvor mange asylsøkere som kom Norge.

2.452 asylsøkere kom sist uke til Norge.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Ikke steng grensen

– Norge må arbeide diplomatisk og politisk for å finne løsninger sammen med Russland når det gjelder tilstrømmingen fra Russland. En stengt grense er et alternativ enhver stat har, men det er ikke den veien vi bør gå nå. Vi bør gå via samarbeid, sier Støre til NTB.

Ap-lederen besøkte Storskog mandag og fikk førstehånds inntrykk av flyktningstrømmen fra Russland. Støre mener regjeringen burde gjort mer tidligere for å sikre rask retur av asylsøkere som ikke har beskyttelsesbehov i Norge.

– Norge er for snille

Grenseovergangen ved Storskog har opplevd stor tilstrømning av asylsøkere. Russland skal ha sluttet med sin tidligere grensepraksis, som innebar at ingen uten visum til Schengen slapp nærmere enn tre kilometer fra grensen.

Ifølge nordområdenettstedet High North News avviser generalkonsul Sergej Sjatunovskij-Bjurno at Russland bevisst sender asylsøkere mot Norge.

– Russland har ingenting med den norske flyktningstrømmen å gjøre. Norge er for snille, og derfor strømmer det til med asylsøkere, sier Russlands generalkonsul i Kirkenes.

– Hvis noen vil dra til Norge, hvordan skulle vi stoppe dem. Hvis folk som oppholder seg i Russland vil dra til Norge og søke asyl, er ikke det noe vi kan hindre, sier han.

Uheldig for samarbeidet

Sergej Sjatunovskij-Bjurno peker på at Russland har sine egne flyktninger å ta hånd om. Bare i Murmansk alene bor det 6.000 flyktninger fra Ukraina.

Generalkonsulen påpeker også at å stenge grensen ved Storskog vil være uheldig for grensesamarbeidet.

– Det er ingen god idé å stenge grensen. Det er selvsagt Norges rett å gjøre det, men hvis du stenger grensen for alle, hva vil da skje med næringslivet i grenseområdet? Hva med dem som har familie på begge sider av grensen? Hva med kultursamarbeidet, idrettssamarbeidet? Hva vil skje med hele Barentssamarbeidet, spør han i High North News.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk