Nyheter

Russen demper drikkepresset

Stadig flere velger en russetid uten alkohol.

– Vi har hittil passert 500 registrerte Edruss, og det kommer daglig nye registreringer. Vi forventer mellom 600 og 700 Edruss i år, en økning fra om lag 580 i fjor og ca 430 året før, forteller Daniel André Selstø, prosjektleder for Edrussen. De er en landsdekkende bevegelse i regi av Juvente, og representerer russ som velger å avstå fra alkohol under russetiden.

LES MER: Refser frokosttilbud

LES OGSÅ: Russen får egen bibel

Fjerner drikkeknuter

Fra prosjektet fikk nasjonalt omfang i 2014 har det vært en stadig økning av Edruss som registrerer seg hos dem. Alle som registrerer seg får tilsendt et Edruss-strykemerke til russebuksa for å bidra til å redusere drikkepresset.

Over hele landet diskuterer russestyrer alkoholrelaterte knuter, er hans inntrykk. I Rogaland har de vært i dialog med russestyrene i Sandnes og Stavanger som har valgt å fjerne den såkalte «ølkorken». Det er en russeknute som innebærer å drikke en kasse øl på 24 timer.

– Våre erfaringer fra flere år nå er at å avskaffe de verste drikkeknutene er noe de aller fleste russ synes er fornuftig, sier Selstø.

LES OGSÅ: Imamer positive til muslimfesting

Kreative knuter

Ifølge hovedstyret til russen i Oslo vil alle knuter i år som innebærer alkoholkonsum, også bli godkjent ved bruk av alkoholfritt øl eller sider, meldte Side2 forrige måned.

– Vi har prøvd å få med litt flere kreative knuter, som ikke bare baseres på alkohol og sex, hvilket russen ofte får kritikk for, sa Jenny Skoland, redaktør i Russens hovedstyre i Oslo, til nettmagasinet.

LES OGSÅ: Dansebandet Ole Ivars går nye veier, og lager feststemning for russen med sin nye låt

Påvirker andre

Et synlig, alkoholfritt alternativ 
kan trolig­ ha en dempende effekt på resten av 
russen, uttalte rusforsker Hilde Pape, forsker ved Folkehelseinstituttet, til Vårt Land i fjor.

– Forskning fra Sverige peker retning av at avholdsfolk kan ha en modererende effekt på andres drikking. Trolig har dette overføringsverdi til russ som fronter et alkoholfritt alternativ, men her er det flere faktorer som spiller inn. Edru russ som bare holder seg til hverandre, påvirker neppe de andres alkoholbruk, sa hun.

LES OGSÅ: Religiøs russ kan ha rusdempende effekt

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter