Nyheter

Ros til Høyre – ris til Frp

Fremskrittspartiets alkoholpolitikk er å gi folk mer til alle tider på alle steder, sier rusparaplyorganisasjonen Actis.

– Frp har stor tro på at de skal vinne velgere ved å liberalisere mer, men nordmenn ønsker ikke dette. De vil ha nasjonale åpningstider og Vinmonopol, understreker generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis, og viser til målinger organisasjonen har gjort.

Hun blir mer oppstemt av å lese Høyres siste programutkast:

– De vil videreføre en ansvarlig alkoholpolitikk. Høyre vil holde på hovedlinjene i den politikken som er ført. Det er positivt.

LES MER: Spyler vekk Frps bensin-øl

Kort kapittel i Høyres program

De blåblå regjeringspartiene velger svært ulike alkoholstrategier når nye program meisles ut før vårens landsmøter.

Regjeringspartner Høyre lar på sin side regjeringserklæringen fra 2013 styre alkoholpolitikken. Frp legger den vekk og blankpusser gamle, liberale standpunkt.

Statsministerpartiet Høyre nøyer seg med ett alkoholpunkt i programmet, de vil «beholde hovedlinjene i dagens alkoholpolitikk».

Formuleringen er hentet fra regjeringsplattformen som Høyre og Frp forhandlet fram høsten 2013 før de fikk de rødgrønnes regjeringsnøkler. I den såkalte Sundvollen-erklæringen skriver partiene at de vil «La hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligge fast, jf samarbeidsavtalen.»

«Samarbeidsavtalen» er den som ble inngått av de blåblå, Venstre og KrF høsten 2013. Her står det også at hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk skal ligge fast.

I 2013 var Høyre, som Frp, opptatt av ølsalg. Partiet ønsket å «tillate kommunene å ha alkoholsalg i butikk til klokka 22.00 på hverdager og lørdager». Denne formuleringen er strøket i det siste 2017-utkastet.

LES MER: Venstre og Frp sammen i ølopprør

Vil ha sprit til 18-åringer

Frps alkoholkapittel i det nye programmet inneholder langt flere punkter enn Høyres:

• Opphev Vinmonopolet.

• La 18-åringer få kjøpe brennevin.

• Sett alkoholavgiften for å hindre handelslekkasje og smugling.

• Fjern regulering av åpnings-, salgs- og skjenketider.

• Tillat gårdssalg av alkohol uavhengig av alkoholstyrke.

• Gi kiosker og bensinstasjoner anledning til å selge øl.

Gir slipp på lokal ølstyring

Mens de blåblås budsjettvenn KrF i hovedsak kopierer det fyldige alkoholkapittelet i 2013-programmet over i 2017-utkastene, har samarbeidspartner Venstre funnet ut at tiden er inne til å tørrlegge deler av egen alkoholpolitikk.

For fire år siden gikk Venstre til valg på at partiet ville at staten skulle holde reguleringsfingrene av ølfatene. Det bør «ikke være statlige begrensninger på åpningstider i butikker eller for salg og skjenking av alkohol», sa Venstre.

I 2017 har lokalt selvstyre-partiet gitt slipp på dette prinsippet. Punktet om åpningstider og skjenking er strøket.

Kutt tax free

– Hva er Actis' fremste ønske til den regjeringen som skal styre Norge etter valget, Gerhardsen?

– Fjern tax free-salget, og behold nasjonale retningslinjer for salg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter