Nyheter

Rollebytte i budsjettløp

I fjor fikk Venstre rollen som den kravstore i budsjettforhandlinger. I år strever de blåblå mest med KrF.

I morgen og søndag må budsjettforhandlinger få godt med fart om det skal bli enighet om budsjettavtale innen fristen mandag kveld. Problem nummer én er å vri frem så mange ekstramilliarder at KrF kan nikke ja til en avtale.

Mimikken til de borgerlige forhandlerne er oftest behersket. Men «milliardkrisen» anses som svært krevende for alle fire. Hittil skal det ikke være flyttet monnelige beløp som frigir midler til å innfri KrFs krav. Helgen må tas i bruk til møter og kreativt arbeid i budsjettspurten.

LES OGSÅ: Kvinnekrise bidro til KrFs krise

Parløp

Tilstanden i forhandlingene er imidlertid milevidt unna bråkedramaet i fjor, da landet var nær en regjeringskrise. Både Venstre og KrF brøt forhandlinger. Spesielt Venstre sto beinhardt på mot avgiftsvrien i regjeringens såkalte «bilpakke». Der hadde Frp og Høyre stilt ultimatum. KrF var mykere i tilnærmingen.

– Er rollene nå snudd?

– I grunnen ikke. KrF opplever god drahjelp fra Venstre. De som spekulerer i at Venstre er låst til interessene i sine egne regjeringssonderinger, tar feil. Men det er ingen tvil om at en del av regjeringens kutt er spesielt vanskelige for KrF, svarer KrF-forhandler Kjell Ingolf Ropstad.

LES MER: SV-løft for frivillige og barn 

KrFs godteri

De andre partene opplever at KrF har klart høyere krav enn Venstre til hvor mange milliarder de vil ha flyttet på akkurat i år. Dessuten oppleves KrF å ha en smalere meny av forslag til sektorer det kan kuttes i – eller metoder for å vri opp flere avgiftskroner.

KrF vil eksempelvis finansiere hjertesaker ved å kutte grensen på 350 kroner for avgiftsfri netthandel fra utlandet. Dette og økt godterimoms mener KrF vil monne i pengejakten – og de fastholder kravene. Kravet om økt moms på søtsaker får nå drahjelp fra et Ap på sidelinjen, partiet legger frem budsjettet sitt i dag.

Men trolig må partene enes om mer enn klassiske grep i innspurter: Eksempelvis å ta ut økt utbytte fra statlig virksomhet – eller øke det prosentvise effektiviseringskravet i staten.

LES OGSÅ: KrF bygger hinderløype for de blåblå

Elbil og CO2

For Venstre skal det akkurat nå viktig å få kjempet frem løsninger for elbil-avgifter. Å fjerne den såkalte «Tesla-avgiften» er bare en del av dette bildet. I tillegg skal det handle om grep for gründere og ikke minst fremstøt for å binde regjeringen forpliktende til CO2-håndtering. I form er det mindre provokativt for motparten, Høyre og Frp.

Partiets finanstalsmann Terje Breivik uttalte seg i mer optimistiske ordelag enn KrF-talsmann Ropstad etter det siste ordinære forhandlingsmøtet onsdag ettermiddag.

– Til nå har det gått rimelig fort fremover, sa Breivik om fremdriften.

Han påpekte at «prosessen med å prioritere internt i partiet pågår».

LES OGSÅ: Venstre snekrer samarbeid under radaren

«Dustekuttene»

KrF avviklet denne uken et eget møte i stortingsgruppen for å rydde i budsjettkrav. Partiet er fortsatt tvunget til å håndtere de såkalte «dustekuttene»: Kutt i poster der KrF og Venstre tidligere har fått på plass budsjettseiere.

– Er «dustekuttene» nå en styrkeprøve i forhandlingsrommet?

– Kutt i støtte til frivillighet, underfinansiering av Den norske kirke, kutt i dagpenger – alt dette er det viktig for KrF å rette opp. Anslagsvis dreier det seg om mer enn to milliarder kroner. I dette arbeidet har KrF måttet starte bak startstreken i budsjettarbeidet. Derfor trenger vi et økt tilbud fra regjeringspartiene, slik at en budsjettavtale kan romme nye satsinger for KrF også, svarer Ropstad.

Før Vårt Land gikk i trykken, var det ikke avviklet noe forhandlingsmøte i går. Men partene møttes til «arbeidsmøter» for å rydde i tall og poster.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter