Nyheter

Rødgrønn seier kan gi nytt syn på makt

Knut Arild Hareide vil tenke nytt om regjering dersom de rødgrønne får flertall. Venstres regjeringsmodell er blitt mer i utakt med KrFs.

Foran helgens KrF-landsmøte er partiets regjeringssyn forlengst formelt avklart. Men spekulasjonene om KrFs vei etter valget vil skape overskrifter under landsmøtet – selv om saken ikke står på dagsorden.

– For et parti som har sittet utenfor i 12 år, er det viktig å komme inn i regjering, fastslår KrF-leder Knut Arild Hareide.

I dette intervjuet med Vårt Land snakker KrF-lederen om:

• At han selv vil tenke nytt om makt dersom det blir rødgrønt flertall – og KrF på utsiden.

• At KrF og Venstre ikke er et tospann om regjeringsmodell.

• At Ap-toppenes forsvar av KRLE er noe klart nytt.

«Ny» regjeringsdebatt

Siden KrF vedtok samarbeidsmodell er mye av regjeringsdebatten blitt ny: Sp har nemlig vokst så mye at det rødgrønne flertallet er stabilt under halvåret før valget. Dessuten har Venstre ikke løsrevet seg så mye fra Frp og de blåblå som mange i KrF håpet på.

Og ikke minst: Ap har stadig tydeligere fastslått at det er sentrum-Ap som er førsteønsket – selv om KrF har lovet velgerne sine å gå for Erna Solberg som statsminister.

Der er Hareide og KrF-toppene påpasselige:

– Vi sier tydelig at vår modell er sentrum/Høyre – hvis ikke blir det opposisjon. Men vedtaket vårt er skrevet slik at i en viss situasjon så låser vi ikke dører og kaster nøkkelen, poengterer Hareide.

– Og dette vil jeg være ærlig om: Vi skal sikre innflytelse for våre velgere. Det å snevre inn mulighetsrommet i en gitt situasjon, er jeg ikke jeg med på. Det er bevisst, sier han.

LES OGSÅ: Ap flørter med KrF – SV kan havne i skyggen

Hareide: Vi tar ny runde

Påtroppende nestleder, Kjell Ingolf Ropstad, kom tidlig i februar med signaler om at et nytt rødgrønt flertall etter valget burde få KrF til å ta «en skikkelig runde med seg selv».

Til Vårt Land sa han: «Spørsmålet er om vi virkelig vil være i opposisjon til en slik regjering eller være med på å påvirke den. KrF er et sentrumsparti og kan i prinsippet samarbeide begge veier. Så når denne tankegangen er utgangspunktet, så bør det i noen tilfeller være mulig å delta».

Partileder Knut Arild Hareide bekrefter nå at han er enig med Ropstad og stiller seg bak tankegangen:

– Jeg er ikke uenig i den tankegangen, sier Hareide til Vårt Land.

Ernas «døde» modell

For både KrF og Venstre har det vært krevende å selge ut sin egen regjeringsmodell: At de selv ønsker seg Erna Solberg som statsminister uten Frp på laget. For Solberg selv sier bare at «alle skal med» – Frp, KrF og Venstre.

– I januar gikk du tydelig ut, erklærte Høyres regjeringsmodell som «død» og ba Høyre velge. Har du blitt klokere på Høyre?

– Nei.

– Hva synes du om responsen fra Solberg?

– Det er i alle fall litt mindre snakk om firepartiregjering fra Høyre. Det er vi tilfredse med. For med KrFs modell blir det jo ingen slik regjering.

– Og det burde hun nå ha avklart?

– Ja, jeg mener jo det, men vi må jo også respektere at Høyre faktisk sitter i en regjering. Derfor kommer svaret nok etter valget, erkjenner Hareide.

LES OGSÅ: KRLEs første fiende var blå

Venstre er ulik

I presseoppslag rundt Venstres landsmøte fremsto også modellen til dette partiet uklar. Overfor VG snakket Trine Skei Grande om å felle dagens regjering – for å presse KrF og Venstre inn. Venstres landsmøte vedtok ikke setninger som sier absolutt nei til regjeringssamarbeid med Frp. Der KrFs modell sier «sentrum» og Høyre sier Venstre «KrF/Venstre» og Høyre.

– Skjønner du egentlig Venstres regjeringsmodell, Hareide?

– Jeg skal ikke «fintolke» den, men det er et poeng at KrF betoner «sentrum». Da tar vi med oss to andre partier også – Miljøpartiet De Grønne som er blokkuavhengig – og altså Senterpartiet. Så skal jeg være ærlig å si: Det å forene Sp og Venstre kan beskrives med ord fra Bjørn Eidsvåg: «To små planeter, i hvert sitt univers». Men nå begynner Sps planet å bli ganske stor, da.

Etter Venstres landsmøte oppsto det også mer ulikhet: Venstre sa ikke absolutt nei til å sitte i regjering med Frp.

– Det opplever jeg nå som en forskjell, sier KrF-lederen.

LES OGSÅ: Vraket KRLE-fag kan få ny sjanse

Aps «K»

Under Aps landsmøte nevnte topper som Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng ikke SV med et ord da de snakket om samarbeid. Parolen var «Ap og sentrum tar ansvar sammen».

– For fire år siden ville ikke Sp og Ap ha noe med KrF å gjøre. Nå er situasjonen en annen. Men en rekke verdisaker fra Aps landsmøte seiler nå opp som krevende: Aps ja til NIPT-testen, utrede et tredje kjønn og når man tar vekk en «K» – en bokstav også KrF har i navnet. Avstanden til Ap er ikke økt, men den er samtidig ikke blitt mindre.

– Men gjorde det inntrykk på deg at Aps leder og nestleder kjempet for K'en fra talerstolen?

– Vi hadde aldri opplevd en Stoltenberg engasjere seg slik som Støre nå har gjort. Støres evne til å gå inn i verdisaker er en ganske annen. Og det er en politiker jeg selv har sitert om religionens plass i samfunnet, så er det faktisk muslimen Hadia Tajik. Hun forstår trosdimensjonen.

– Når vi kjenner Aps historie så sier det litt når partiets leder og nestleder forsvarte den K'en KrF sto alene om før forrige valg. Det handler ikke bare om at et knapt flertall i Ap sa nei.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter