Nyheter

– Respektløst av Clemet

Clemets kritikk av KrFs bistandskamp faller ikke i god jord hos tidligere statsminister, Kjell Magne Bondevik.

– Det er urimelig, og det vitner om en mangel på respekt for KrFs politiske prioriteringer, sier Kjell Magne Bondevik.

Civita-leder Kristin Clemet sa torsdag at den pågående debatten om finansiering av flyktningbosetting gjør henne «nesten provosert». Uttalelsen har klar adresse til regjeringens støttepartier Venstre og spesielt KrF.

KrF får en bredside fra Clemet for ikke å ville ta flyktningpengene fra bistandsbudsjettet. Hun mener det er urimelig at bistanden skal være umulig å røre, og kommenterer KrFs bistandskrav slik: «Regjeringen driver ikke noe tullearbeid og sånne forhandlingsleker nå».

Bondevik har selv har sittet i regjering sammen med Clemet.

– Vi kjenner begge godt til regjeringsarbeid. Forhandlinger er ikke tull, men seriøst arbeid. Jeg synes måten hun omtaler det er respektløs, sier Bondevik.

Han reagerer også på tonen i uttalelsene.

– Det er nedlatende og jeg regner ikke med at Erna Solberg noen gang vil bruke slike uttrykk. Det å sloss for å skjerme bistanden er ikke tull. Det er dypt alvorlig, og KrF fortjener honnør for det.

LES OGSÅ: – Urimelig bistandskrav fra KrF

– For lettvint

Først senere i høst blir det klart hvordan regjeringen vil betale for rekordmottaket av flyktninger. Solberg har sagt at regningen kan komme opp mot femti milliarder over fem år. I slutten av måneden skal regjeringen legge frem sitt forslag om hvor pengene skal tas fra.

Et tidlig forslag fra Høyre og Frp går ut å hente midler fra bistandsbudsjettet. Clemet forsvarer forslaget som går på tvers av en viktig hjertesak i KrF. Bondevik mener Clemet viser at hun ikke tar KrFs engasjement på alvor.

– Hun må gjerne foreslå omdisponeringer, men dette er en altfor lettvint behandling av et samarbeidsparti.

Bistandspress

Clemet mener også at «Deler av bistandsbudsjettet ikke har effekt for de fattige, noe av det er skadelig» og sier hun regner med at KrF presses av bistandsorganisasjoner.

Bondevik kjenner ikke til at KrF noe slikt. Han sier han kjenner KrF godt nok til å vite at det ikke er press som ligger bak engasjementet for bistand.

– KrF ville uansett kjempet for at bosetting av flyktninger ikke skulle gå på bekostning av bistand til verdens fattigste. Er det press fra NHO og Skattebetalerforeningen som gjør at Høyre vil gi over ni milliarder i skattelettelser?

At det bare er bistand Clemet vil vurdere effekten av, mener Bondevik er påfallende.

– Clemet kunne spurt Høyre om alle de 9 milliardene er nødvendige for omstilling. Det er for eksempel høyst diskutabelt om kutt av formueskatten virker etter den hensikten de legger til grunn.

Bondevik er skuffet over hvor Civita vender blikket.

– I denne debatten burde en liberal tankesmie heller rette søkelyset mot Frp, og deres negativitet til å ta imot flere flyktninger.

LES OGSÅ: KrF foreslår å øke bistanden til rekordnivå

Presser samarbeidet

Hvilken effekt har det når personer tett på regjeringen og Høyre omtaler KrF på denne måten?

– De er frittstående personer og må gjerne gjøre det, men alle vet at de står regjeringen nær og de bør være bevisste på at det i hvert fall ikke bedrer samarbeidsklimaet. De må vite at det har en virkning, sier den tidligere KrF-lederen.

Tror du de er mer frittalende om KrF fordi det spekuleres i at partiet vil inngå samarbeid med Ap i neste stortingsperiode?

Det vet jeg ikke, men om de vil hindre det, er det uklokt å uttale seg på denne måten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter