Nyheter

Rema kaprer søndagskunder med sperrebånd

Rema gjør helomvending og satser for fullt på søndagsåpne butikker. Politiet vil ikke bruke ressurser på å avdekke om butikkene bryter loven.

Bilde 1 av 3

Rema i Fredensborgveien i Oslo begynte med søndagsåpen butikk 2. påskedag. Inngangen er den samme som på hverdagene. I butikken som til daglig er på 480 kvadrat brukes det sperrebånd for å avgrense 100 kvadrat med åpent lokale. Søndager står egg, melk og brød ved inngangspartiet.

– Vi gjør kun som alle andre

Daglig leder Kent Bratlien Windahl og kona talte gulvfliser for å få riktig areal. I tillegg passet de på at mest mulig av godsakene er kundens side av sperrebåndet. Men:

– Dersom kundene ikke finner varene de ønsker, så henter vi de til dem, sier Bratlien Windahl.

– Men har dere ikke da i realiteten et større butikkareal åpent enn de lovlige 100 kvadratene?

– Vi gjør det konkurrentene våre har gjort i lang tid, og politiet henla de sakene, sier butikksjefen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vurderer kun anmeldelser

– Med tanke på helligdagsloven, hva tenker politiet om at Rema nå bruker sperrebånd i sine søndagsåpne butikker?

– Vi tenker ingenting om det. Vi vurderer saker når det foreligger anmeldelser, sier Roar Hanssen, pressevakt i Oslo politidistrikt, før han understreker:

– Vi kommer ikke til å starte etterforskning på eget initiativ i en slik sak. Så alvorlig synes vi ikke det er. Men kommer det en anmeldelse, vil den bli vurdert. Jeg ville ikke blitt overrasket om utfallet ble det samme som i de andre sakene.

Tidligere i år ble nemlig 120 søndagsåpne butikker anmeldt av Rema for brudd på lovverket.

Rema har valgt å satse på søndagsåpne butikker og butikkansatt Irina Kutreva synes det er bra. Mens Arbeiderpartiet og AUF vil at regjeringen er tydelig på hvordan lovverket skal forstås.
FOR KUNDEN: Butikkansatt Irina Kutreva synes det er en god idé med søndagsåpne butikker. – Det gjør meg ingenting å jobbe om søndagene, og kundene synes det er bra.

– Anmeldelsene ble henlagt fordi det tok for mye ressurser å etterforske. Søndagsåpne butikker er ikke en prioritet. Det er ikke alvorlige saker, sier Hanssen og fortsetter:

– Det er ikke forsvarlig ressursbruk å spane på hvor ansatte og kunder henter varer fra og måle opp hvor stort butikkarealet er. Det er viktigere å prioritere voldssaker.

– Lovgiver sitt ansvar

– Men blir det ikke da en sovende lov dersom mulige lovbrudd ikke etterforskes?

– Vi brukte tid på anmeldelsene, men det er viktigere å prioritere vold og skader mot personer.

– Da blir det vel opp til bransjen selv å tolke hvordan lovverket skal praktiseres?

– Det er myndighetene som får vurdere hvordan dette skal reguleres. Dersom det er sånn at flere opplever lovverket som uklart, må lovgiver presisere hvordan loven skal håndheves, sier Hanssen.

Ordknapp statssekretær

Vårt Land har vært i kontakt med kulturdepartementet for et intervju med kulturminister Linda C. Hofstad Helleland (H). Hun har ansvaret for Lov om helligdager og helligdagsfred, som inneholder bestemmelsene om søndagsåpne butikker. Hun kunne ikke stille til intervju.

Uten å svare på flere konkrete spørsmål, skriver statssekretær Bård Folke Fredriksen dette: «I forarbeidene til den aktuelle lovbestemmelsen heter det at utsalgssteder (på inntil 100 kvm) må fremstå som ‘et selvstendig butikklokale med fast monterte vegger og egen inngang’. Det er ikke aktørenes praktisering som former regelverket.»

LES OGSÅ: Skattelette i stedet for kontantstøtte?

Vil ha like vilkår

Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise, begrunner endringen i praksis i sine butikker med at Rema ønsker å konkurrere på samme vilkår som alle andre.

– Politikerne ønsker ikke å snakke om loven. Politiet prioriterer ikke sakene. Det betyr at praktiseringen av loven er endret uten at dette har fått reaksjoner eller konsekvenser.

– Avsporing av debatten

– Dersom dere avgrenser et område på 100 kvadrat med sperrebånd, men samtidig henter varer fra resten av butikken, holder dere ikke da i realiteten hele butikken åpen?

– Jeg hører du sier det, men vi kan ikke være den eneste aktøren som ikke gjør det. Det er en avsporing av debatten å henge seg opp i at vi bruker sperrebånd.

– Vi bryter ikke loven

– I Helligdagsloven står det at «utsalgsstaden må stå som et sjølvstendig butikklokale med fastmonterte vegger og eigen inngang.» Det står også at det ikke er anledning å bruke «rørlege skiljevegger eller lignende.» Er du ikke enig i at bruk av sperrebånd ikke oppfyller dette?

– Loven blir ikke håndtert slik den opprinnelig ble skrevet, så nei, jeg mener ikke at vi bryter loven, sier Johansen.

Vårt Land ba Justis- og beredskapsdepartementet svare på fire spørsmål om denne saken. Statssekretær Ove Vanebo skriver blant annet dette: «Det er viktig at den aller mest alvorlige kriminaliteten prioriteres.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter