Nyheter

Religiøse krever beskyttelse av regnskogen

– Trossamfunn har altfor lenge vært en lite utnyttet ressurs i klimaspørsmålet, sier klimaminister Vidar Helgesen.

– Religionene kan få stor innflytelse i miljøspørsmål, mener klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Denne uken var religiøse ledere fra 21 land samlet til konferansen Interfaith Rainforest Initiative. I slutterklæringen uttaler deltakerne at «et ubegrenset forbruk, livsstiler i det globale nord og uansvarlige finanssystemer ødelegger regnskogenes biosfære og etnosfære».

De forplikter seg til å «danne en internasjonal og flerreligiøs regnskog-allianse som skal vies til å pleie regnskogene og folkene som bor og tar vare på dem.»

Både kristne, muslimer, hinduer, buddhister, jøder, daoister og urfolk var representert på konferansen, som var arrangert av Klima- og miljødepartementet, FNs utviklingsprogram og Regnskogfondet.

Eksistensielt spørsmål

– Avskogingen av regnskogen er et eksistensielt spørsmål og dens overlevelse går til kjernen av skaperverkets overlevelse, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen, som tok initiativ til konferansen.

Han forteller at møtet var preget av «sterkt engasjement og stor enighet».

– Alle religioner vil bevare skaperverket og ønsker å sette i gang konkrete tiltak. De har kommet frem til en konkret og praktisk enighet, ikke en «svadakonsensus», og det er bemerkelsesverdig. Jeg har samarbeidet med religiøse aktører tidligere i ulike fredsprosesser, men da har erklæringene ofte vært mer høytsvevende. Denne erklæringen kan få reell effekt, og vi forventer konkrete resultater, sier ministeren.

Viktige

– Hvordan kan trossamfunn mobilisere i kampen mot klimaendringene?

– Her i Norge glemmer vi ofte hvor essensielt religion er i resten av verden, der trossamfunn spiller en rolle som sentrale opinionsledere. I tillegg ser vi at ulike kirkesamfunn har en bedre utbygd infrastruktur enn staten i mange land, og at mange av religionene spiller en viktig rolle i utdanningssystemet, svarer ­Vidar Helgesen.

Han legger til at «religionene ofte har en relativt uavhengig rolle, også i relativt autoritære land».

– Dermed kan de få stor innflytelse.

Berømmer engasjement

Helgesen sier han har store forventninger til hvordan de religiøse lederne følger opp erklæringen i sine respektive hjemland.

– Vi håper dette kan få effekt i land der regnskogen er truet, som i Brasil, Indonesia og Kongo.

– Hvorfor er det viktig å ha så mange ulike religioner på en slik konferanse?

– Først og fremst fordi det finnes regnskog i land der alle disse religionene er til stede. Det var særlig viktig at også urfolk deltok på konferansen, siden de er de viktigste forvalterne av regnskogen.

Klimaministeren er glad for det han mener er et stort, flerreligiøst engasjement for klimaet.

– Pave Frans klimaerklæring var veldig viktig. Og den viktigste muslimske lederen i Indonesia har utstedt en fatwa mot ødeleggelsen av regnskogen, sier han.

Forsvarer urfolks spiritualitet

Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett er æresmedlem i organisasjonen Religions for Peace. Han var med på å planlegge konferansen, og sier at han tror det flerreligiøse klimasamarbeidet kan bli viktig også i fremtiden.

– Alle religioner kan enes i beskyttelsen av skaperverket. Men det er en fordel for religionsdialogen å spisse problemstillingene, slik at diskusjonene og til­takene blir mer konkrete.

– På hvilken måte truer avskogingen av regnskogen urfolks tro?

Avskogingen rammer deres spiritualitet og livsgrunnlag, og er et angrep på deres menneskerettigheter. Denne erklæringen er et forsvar av deres religionsfrihet.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter