Religion

Religion ofte vært avgjørende i USAs valgkamp

Flere ganger har religion vært av avgjørende betydning for de amerikanske presidentvalgkampene. Her er tre historiske eksempler.

Bilde 1 av 3

1. Valget i 1960: Kennedy som «mistenkelig» katolikk

Da katolikken John F. Kennedy stilte til valg i 1960, var mange skeptiske. Sterke motsetninger mellom det protestantiske flertallet og katolske minoriteter, lå som et broket bakteppe for Kennedys presidentkandidatur. Mange protestanter mente blant annet at katolikker drakk for mye og ikke hadde den samme sterke arbeidsmoralen, investeringsviljen og entreprenørånden som dem selv. Mange stilte også spørsmål ved om Kennedy ville være mest tro mot Vatikanet eller den amerikanske forfatning.

– Kennedy måtte holde en tale om at han ikke kom til å la seg diktere av Paven i Roma, men være sin egen leder. En video av Kennedys effektive tale ble distribuert bredt, og hans motkandidat, visepresident Richard Nixon anklaget Kennedy-kampanjen for å distribuere videoen for å styrke valgdeltakelsen i urbane områder med mange katolske velgere, forteller USA-ekspert og Førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, Alf Tomas Tønnessen.

Kennedy ble senere på året valgt som president – som den første katolikk noensinne.

LES OGSÅ: In God We Trust

2. Valget i 1980: Reagan omfavner det kristne høyre

Ronald Reagan appellere til mange som var misfornøyd med president Jimmy Carter.

Selv om Carter var søndagsskolelærer og personlig kristen, gjorde han ikke noe for å fronte dette offentlig. Han ønsket i stedet å opprettholde skillet mellom kirke og stat, og ville ikke ha religion i politikken.

– Reagan på sin side var ikke kjent som noen aktiv kirkegjenger, han var skilt og representerte Hollywood-verdier som tidligere skuespiller. Men samtidig hadde han den sjarmen evnen som Trumphar, til å gi folk inntrykk av at han også er deres mann, forteller Tønnessen.

The Moral Majority, en kristen-konservativ gruppering fra det religiøse høyre, gikk målrettet inn i kampen for at få Reagan til president. Han ble invitert til diverse arrangementer hos de evangelisk kristne og snakket varmt om deres syn, ikke ulikt det Trump har gjort i valgkampen. Det er usikkert hvor dypt de kristne verdiene stakk for ham personlig, men Reagans omfavnelse av det kristne høyre bidro likevel til at han sikret seg mange flere velgere. Rundt en fjerdedel i det republikanske partiet er evangeliske kristne og utgjør dermed en betydelig koalisjon av velgere. Ronald Reagan endte da også opp med at bli valgt til president.

SE BILDER:  Kvinnemarkering mot Trump samlet millioner

3. Valget i 2008: Obamas prest til besvær

Da Barack Obama stilte til valg mot republikanske Mitt Romney i 2008, var det presten i hans kirke i Chicago, som endte opp med å skape en av de største krisene. Wright hadde viet Barack Obama og kona og døpt parets to døtre. Da en tale av Wright med krass kritikk av amerikansk politikk begynte å sirkulere på internet, stilte mange spørsmål ved båndene mellom Obama og Wright. Pastoren hevdet at USA og Israel står for terrorpolitikk i Midtøsten. Han oppfordret også USAs svarte befolkning til å bytte ut «God bless America» med «God damn America». Dette fikk sitt tilsvar i Obamas tale «A More Perfect Union», som har blitt stående som en av Obamas sterkeste. Med den klarte han å vende en alvorlig krisesituasjon til sin fordel. Her betegnet han pastor Wrights synspunkter som uriktige i en tid der folk trenger å finne sammen. Samtidig karakteriseres Wrights ideer som en del av den amerikanske historien som ikke forsvinner: «Jeg kan like lite avvise ham som jeg kan avvise det svarte samfunnet. Jeg kan like lite avvise ham som min hvite bestemor». Obama brukte muligheten til å vise hvordan den amerikanske historien representeres av hans egen biografi. Tre dager senere gikk han opp med ti prosentpoeng, og ledet igjen over Hillary Clinton. Hun gjenvant aldri ledelsen.

LES OGSÅ: Kampen mot maktmisbruk har stått på siden femte Mosebok

Les mer om mer disse temaene:

Kjersti Juul

Kjersti Juul

Kjersti Juul er scenekunstanmelder i Vårt Land. Har du tips eller innspill til Kjersti, send en e-post til post@kjerstijuul.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion