Nyheter

Rekrutterer barnesoldater i Jemen

Oppmot en tredjedel av soldatene til opprørsstyrkene i Jemen er barn, ifølge FN. Ungdommer lokkes med mat og rusmiddelet khat.

En fem dager lang humanitær våpenhvile i det krigsherjede Jemen var etter planen slutt i går. Pustepausen viser at barn er blant de største taperne i konflikten som tok full fyr i midten av mars, da en koalisjon ledet av Saudi-Arabia startet flyangrep mot Houthi-militsen som har prøvd å ta makten i landet.

Rekrutterer barn

Ifølge FNs barnefond Unicef pågår en aktiv rekruttering av barn og unge til Houthiene og andre opprørsgrupper. Unicef anslår at barn under 18 år utgjør opp mot en tredjedel av alle stridende i de ulike gruppene. Fra slutten av mars til slutten av april registrerte de at minst 140 barn ble rekruttert. Desperat fattigdom øker tilslutningen til kampgruppene der ungdom kan få ulike former for belønning og forpleining.

Tendensen bekreftes av Human Rights Watch (HRW), som også tidligere har avdekket hvordan Houthi-militsen rekrutterer barn og ungdom. Etter intervjuer med to Houthi-aktivister, en rekrutterer og sju gutter ned til 14 års alder, tegner HRW et bilde der barna og ungdommene først får minst en måneds ideologisk og sjiaislamsk kursing. Deretter følger militær trening ved en av de mange basene rundt om i Jemen, før de settes i aktiv tjeneste.

Barna og ungdommene blir brukt til alt fra løpegutter til vakter, speidere og soldater. Bruk av barn under 18 år er forbudt både i nasjonale hærstyrker og andre væpnede grupper, og rekruttering eller bruk av barn under 15 år i konflikt eller krig regnes ifølge internasjonale konvensjoner som krigsforbrytelser.

Tygger khat

Barnesoldatene HRW har intervjuet forteller at de ikke får betalt, men at de får mat og det milde rusmiddelet khat. Tygging av bladene fra khat-treet utløser amfetaminlignende stoffer som spesielt blant unge kan gi en oppstemt virkning i et par timers tid.

Bruken av khat gir en følelse av velvære, mild oppstemthet, økt våkenhet, og at man føler seg mer energisk. Dette er egenskaper som militære kommandanter gjerne vil ha blant sine soldater. Men khatbrukere kan også få vrangforestillinger i form av stormannsgalskap med urealistiske tanker og visjoner om egne evner, samt fysiske reaksjoner som blodsprengte øyne, hjertebank, økt blodtrykk, store pupiller og stirrende blikk. Etter den oppstemte fasen kan en følelse av depresjon ta over, ifølge Folkehelseinstituttet.

Khat er et mye brukt rusmiddel blant befolkningen i Jemen, der menn ofte sitter i grupper og tygger på bladene utover ettermiddagen. Khat er utbredt også i Somalia og andre østafrikanske land.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mange drept

De registrerte dødstallene i Jemen er oppe i over 1.400 siden midten av mars, og nærmere 6.000 er skadd, hvorav rundt halvpartyen er sivile. 300.000 jemenitter har flyktet fra sine hjem. Blant de drepte i luftangrepene var det i slutten av april registrert 115 barn. Nærmere 30 skoler skal være skadet eller okkupert av partene i konflikten.

Ifølge FN står enda flere barn i Jemen i fare for å dø av sult og mangel på helsetjenester enn som ofre for kuler og bomber. Unicef-talsmann Christopher Boulierac advarer om at 120.000 barn står i fare for akutt underernæring de neste tre månedene hvis ikke normale helse- og hygienetjenester kommer i gang som normalt.

I tillegg er 2,5 millioner barn under fem år i fare for å få diaré, mens halvparten så mange trolig vil bli rammet av sykdommer som influensa og meslinger siden vaksinekampanjer har gått i stå.

Tross de siste dagenes humanitære våpenhvile regnes utsiktene til å få en slutt på den betente konflikten i lutfattige Jemen som dårlige. Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) betegner den humanitære situasjonen i landet som «katastrofal».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter