Nyheter

Reiser blasfemisak mot kristen guvernør

I kjølvannet av opptøyer der islamister anklaget den kristne guvernøren i Jakarta for å ha krenket islam, reises det nå sak om blasfemi.

For halvannen uke siden var det store sammenstøt med mange skadde og en drept i massive demonstrasjoner mot guvernør Basuki «Ahok» Tjahaja Purnama i Indonesias hovedstad Jakarta.

«Heng ham»

Over 150.000 muslimer tok til gatene etter fredags­bønnen, frontet av islamister, med krav om at Ahok måtte bli arrestert etter angivelig å ha fornærmet islam.

På gatene ble det ropt: «Gud er stor», mens et stort banner i et gatekryss lød: «Heng Ahok her». Protestantene gikk til harde verbale angrep mot den kristne guvernøren: «Heng Ahok, heng forræderen», og «Kutt av en arm og et bein og deporter ham».

I går kunngjorde indonesisk politi at det vil bli reist blasfemisak mot guvernøren, som anklages for å ha fornærmet islam og Koranen.

LES OGSÅ: En gripende bok om kirkene som er i ferd med å forsvinne

Valgkamp

Den angivelig blasfemiske uttalelsen skal ha skjedd under et valgkampmøte i september, som opptakt til guvernørvalget i februar der Ahok søker gjenvalg. Der siterte Ahok verset Al Mahidi 51 fra Koranen, som han framholdt blir misbrukt til å forlede velgere til å rettferdiggjøre påstander om at muslimer ikke kan ledes av ikke-muslimer.

– Saken vil gå videre til rettssak og Basuki Tjahaja Purnama er mistenkt, sa politisjef Ari Dono Sukmanto i går.

Han opplyste at vitner og eksperter som har uttalt seg i etterforskningen, er uenige om hvorvidt uttalelsene virkelig var blasfemiske. En professor har erkjent at han feilsiterte Ahok på en måte som framstilte uttalelsen som mer støtende mot islam.

LES OGSÅ: Børge Brende talte de forfulgte kristnes sak

Populær politiker

Den folkelige Ahok er en populær mann etter to år som effektiv guvernør i Jakarta, en by med over ti millioner innbyggere. Det til tross for at 51-åringen tilhører en dobbelt minoritet: Han er den første ­etniske kineser som styrer Jakarta, og den første kristne guvernøren på nesten 50 år.

Ahok var viseguvernør i Jakarta­ under Joko Widodo, mannen som nå er Indonesias president, og som så langt har unngått noen form for kritikk mot sin tidligere medarbeider.

Kristen minoritet

Den kristne minoriteten utgjør bare 1 prosent av befolkningen i Indonesia, det landet i verden som har flest muslimer. Rundt 90 prosent av befolkningen på 250 millioner følger islam.

Åpen ateisme er forbudt, og bare fem religioner er offisielt tillatt i tillegg til islam:

Protestantisme, katolisisme, buddhisme, hinduisme og konfutsianisme. Landets motto vektlegger pluralisme og toleranse: Bhinneka Tunggal Ika; Enhet i mangfoldet.

LES OGSÅ: – Etter to år i eksil, feiret jeg nettopp nattverd i katedralen som IS ønsket å ødelegge

Effektiv guvernør

Som guvernør i Jakarta har Ahok vist handlekraft. Han har bekjempet korrupsjon og fått fart på store prosjekter for bedre infrastruktur, inklusive en stor kollektivsatsing, og har innført et program med «smartkort» for å subsidiere helsestell og utdanning til de fattige.

For å holde gatene rene har Ahok satt i arbeid en liten hær med oransjekledde renovasjonsarbeidere, og guvernørens motto for gjenvalg er nettopp det indonesiske ordet for arbeid: «Kerja!»

51-åringen har vært storfavoritt til gjenvalg, også fordi han tilhører presidentens krets og dominerende parti.

Han er imidlertid fra første stund blitt politisk motarbeidet og mistenkeliggjort for sin kristne tro og kinesiske herkomst, ikke minst fra Den islamske forsvarsfronten (FPI) under ledelse av Habieb Rizieq Shihab.

Mye tyder på at blasfemisaken blir forsøkt forstørret og brukt i et politisk spill for å bli kvitt en brysom konkurrent i kampen om den særdeles viktige maktposisjonen som guvernør i Jakarta.

Hvis disse kreftene får det som de vil og Ahok blir dømt, blir han tvunget til å trekke seg fra valget i februar.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter