Nyheter

Regjeringen kan bli nødt til å utrede landdeponi ved Førdefjorden

Opposisjonen pålegger regjeringen å utrede alternativer til sjødeponi for alle nye gruveprosjekter. Kravet kan også bli gjort gjeldende for Førdefjorden, men Arbeiderpartiet stritter imot.

Den brennhete diskusjonen om dumping av gruveavfall i Førdefjorden i Sogn og Fjordane tok en overraskende vending i Stortingets energi- og miljøkomité torsdag.

I siste liten fremmet Senterpartiet et forslag som slår fast at alternative deponeringsløsninger på land skal konsekvensutredes før beslutningen om gruvedrift i Engebøfjellet iverksettes.

Et alternativ kan være å lagre gruvemasse på land for så å tilbakeføre den i fjellet når gruvedriften er ferdig.

LES OGSÅ: Forsvarer gruveavfall i fjorden

Ap skeptisk

Forslaget støttes av samtlige opposisjonspartier på Stortinget, med unntak av Arbeiderpartiet, som ennå ikke har bestemt seg.

– Vi har ikke endelig tatt stilling til forslaget, men det kommer i utgangspunktet altfor sent i prosessen. Når vi går inn for konsekvensutredning ved alle nye gruveprosjekter, er det en forutsetning at dette gjøres i en tidlig fase, sier Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Lien Aasland til NTB.

Det var på Aps initiativ at opposisjonen samlet seg om et krav om konsekvensutredning for alle nye gruveprosjekter.

– Men når det gjelder Førdefjorden har saken kommet for langt. Dette handler også om forutsigbarhet for dem som er involvert. Uansett er det regjeringens ansvar å sørge for at beslutningen fattes på et best mulig faglig grunnlag og under så strenge miljøkrav som mulig, sier Aasland.

LES OGSÅ: Tilhenger hever ikke stemmen

Håper på Ap-støtte

Arbeiderpartiet sikrer altså flertall for at det skal stilles krav om konsekvensutredning av alternative deponeringsløsninger ved nye søknader om mineralsk aktivitet. Stortinget vil også be regjeringen jobbe for å redusere deponeringsbehovet ved framtidig utvinning av mineralressurser.

SVs Heikki Eidsvoll Holmås håper Arbeiderpartiet vil stemme sammen med resten av opposisjonen også når det gjelder Førdefjorden.

– Alle gode krefter har tiden fram til tirsdag i neste uke på å overbevise Arbeiderpartiet om at den vakre og verdifulle Førdefjorden fortjener den grundigste behandling vi kan gi, sier Holmås til NTB.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet mener i utgangspunktet at dagens regelverk er godt nok når det gjelder etablering av gruvevirksomhet og vil uansett motsette seg krav om konsekvensutredning av Førdefjorden.

LES OGSÅ: Taper slagene, ­vinner krigen

Demonstrerte

Tidligere denne uken markerte rundt 800 mennesker sin motstand mot gruvedeponi i Førdefjorden. Selskapet Nordic Mining fikk nylig grønt lys av regjeringen til å starte gruvedrift i Engebøfjellet.

Utslippstillatelsen gir selskapet rett til å fylle fjorden med 4 millioner tonn masse i året. Alt liv vil gå tapt i det tre kvadratkilometer store deponiet. Flere organisasjoner og politiske partier – blant dem regjeringens samarbeidspartnere KrF og Venstre – har gått kraftig ut mot planene.

– Jeg har jobbet med miljøvern i 40 år og dette er kanskje det dummeste vedtaket jeg har sett, sa Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson i sin appell under tirsdagens markering.

Engebøfjellet har Norges største forekomst av titanmineralet rutil. Gruvevirksomheten vil gi en rekke nye arbeidsplasser til distriktet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter