Nyheter

Registrerer trossamfunn uten arbeid

Norges Bibelkirke vil være trossamfunn uten egen virksomhet. Tidligere er trossamfunn blitt slettet fordi de ikke hadde nok aktivitet.

Norges Bibelkirke ble opprettet som en reaksjon på vedtaket om å innføre likekjønnet vigsel i Den norske kirke og retter seg mot bedehusfolket.

– Den norske kirke har over en lang periode fjernet seg fra ­bibelsk kristendom, sier forstander Arve Magnar Abelsen i ­Norges Bibelkirke.

Oppfordrer til utmelding fra Den norske kirke

På nettsidene til det nyregi­strerte trossamfunnet står det at det er «uholdbart» for bibeltroende å stå som medlemmer i en organisasjon som «innfører og står for vranglære». Abelsen bekrefter at de oppfordrer folk til å melde seg ut av Den norske kirke.

– Vi kan ikke bestemme over dem, men vi anbefaler det, sier han.

Abelsen presiserer at Norges Bibelkirke ikke er en ny organisasjon som skal drive arbeid på bedehusene.

– Vi skal ikke ha noe arbeid selv. Det er det misjonsorganisasjonene som skal stå for, sier han.

Det eneste «arbeidet» Norges Bibelkirke har, og vil ha i framtiden, er nettsiden sin.

Det var avisen Dagen som først omtalte registreringen av Norges Bibelkirke.

LES OGSÅ: Katolikker åpnet dørene for høyreekstrem

Får trosstøtte for medlemmer

I tillegg til å gi medlemmene tilhørighet til et trossamfunn som «er tydelig på Guds ords autoritet», har valget om å opprette et trossamfunn også en økonomisk side.

– Tidligere har ikke bedehus­folket fått tilskudd siden de har vært medlemmer av Den norske­ kirke. Nå når de får sitt eget ­trossamfunn, vil bedehussamfunnene få «refundert kirke­skatten», sier Abelsen.

Et trossamfunn får om lag 1.000 kroner i statlig og kommunalt trostilskudd per medlem.

Gir alle penger videre

I vedtektene som ble sendt inn til Fylkesmannen for registrering, står det at dette­ tilskuddet er det økonomiske grunnlaget for kirkesamfunnet. En andel av dette «skal årlig tilføres de respektive tilsluttende organisasjoner av kirkesamfunnet».

Ifølge Abelsen vil det innebære så å si hele tilskuddet, siden trossamfunnet ikke har ansatte eller arbeid.

– Enten i rene tilskudd, eller for å dekke for eksempel reiseutgifter en organisasjon har i forbindelse med at de foretar en begravelse, forklarer han.

– Har dere planer om å tilby begravelser, konfirmasjon eller vielser på sikt?

– Nei, det må ta utgangspunkt i de lokale bedehusenes og misjonsorganisasjonenes aktivitet, sier han.

Staten slettet trossamfunn

I 2014 ble trossamfunnet «Alt som er» slettet og statsstøtten inndratt av Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Årsaken var at det ikke var aktivitet i trossamfunnet.

I vedtaket viste fylkesmannen til et rundskriv fra regjeringen der det står at et av kriteriene for å være et religiøst trossamfunn, er at den religiøse virksomheten er av et visst omfang:

«Etter trossamfunnsloven kreves vanligvis at et religiøst trossamfunn må være fast organisert som en menighet som driver jevnlig møtevirksomhet.»

LES OGSÅ: Preses nekter å kalles ledende biskop

Stoppet misjonspenger

Norges Bibelkirke er et nasjonalt trossamfunn, men er registrert hos Fylkes­mannen i Rogaland. Her har man tidligere avslått søknader om offentlig trostilskudd til trossamfunn som har hatt ­liten aktivitet og i stedet sendt tilskudd til misjon i utlandet.

– Har dere vurdert punktet om overføring av midler til misjonsorganisasjoner da dere god­kjente Norges Bibelkirke?

– Vi har ikke sett på dette punktet spesielt. Men siden vi nå blir gjort oppmerksomme på hva de selv har uttalt, må vi se litt nærmere på det, sier Jan ­Petter Stangeland, assisterende avdelingsdirektør for samfunns-, beredskaps- og kommunal­avdelingen.

Når trossamfunn søker om tilskudd, må de legge ved en årsrapport der de redegjør for blant annet aktiviteten i samfunnet.

– Dette blir en del av vurderingen om vi skal godkjenne støtten, sier Stangeland.

Til tross for at Norges Bibel­kirke ikke ble godkjent før i midten av januar, kan de søke om offentlig tilskudd for medlemmene de hadde ved årsskiftet. Ifølge Norges Bibelkirke gjelder det omtrent 20 personer. Søknadsfristen er 1. mars.

LES OGSÅ: Ap vil regulere i trossamfunn

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter