Nyheter

Refser frokosttilbud for fyllesyk russ

Nordic Choice Hotels i Stavanger-regionen tilbyr «hangover breakfast» til deltakere på Norges største russetreff. – Virker lite gjennomtenkt, mener rusorganisasjon.

Russ i bakrus får et eget frokosttilbud når Landstreff Stavanger går av stabelen i Kongeparken om to uker. Måltidet, som har fått navnet «Hangover breakfast», vil bli servert landstreffdeltakere ved alle Nordic Choice Hotels i Stavanger-regionen, heter det i reklamekampanjen som frontes på Facebook-siden og Instagram-kontoen til russetreffet.

At kjeden, som eies av hotellkonge Petter Stordalen, forsøker seg på en humoristisk reklamevri på russens fuktige drikkekultur, får imidlertid ikke alle til å trekke på smilebåndet:

– Vi har en problematisk kultur med russefylla i Norge, både med tanke på skjenking av mindreårige, vold, hærverk og seksuelle overgrep. Å prøve å gjøre dette til en morsom ting, og at på til tjene penger på det, synes jeg virker lite gjennomtenkt av Nordic Choice Hotels, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis, paraplyorganisasjonen på rusfeltet.

LES MER: Russen demper drikkepresset

LES OGSÅ: Religiøs russ kan ha rusdempende effekt

– Burde ta ansvar

– Kan det ikke oppfattes sympatisk at de forbarmer seg over fyllesyk russ?

– Jeg synes koblingen er ugrei. Voksne aktører bør heller ta ansvar for ikke å nøre opp under russens drikkekultur, sier hun.

Mens Nordic Choice Hotels spiller på drikkekulturen i russetiden, forsøker russen selv å dempe drikkepresset, ifølge Edrussen. De er en landsdekkende bevegelse i Juvente for russ som velger å være edrue under russetiden.

– Russestyrer virker generelt mer reflektert over farlige russeknuter i dag enn for tre-fire år siden, og de russestyrene vi snakker med har ofte diskutert drikkeknutene mer enn før, sier Daniel André Selstø, prosjektleder for Edrussen.

LES OGSÅ: Over halvparten av befolkningen mener det er for mye drikkepress

Edru syv dager

De har vært i dialog med russ over hele landet, blant annet i Rogaland. Der har hovedstyret i både Sandnes og Stavanger valgt å droppe russeknuten «ølkorken». Knutekravet innebærer å drikke en kasse øl på 24 timer.

– I Sandnes har de dessuten innført en knute som går på å være edru syv dager i strekk i russetiden. Vi opplever årets styrer der som ansvarlige og gode forbilder for russen, og da er det veldig dumt at en hotellkjede velger å motarbeide det gode arbeidet de lokale hovedstyrene har gjort for å redusere drikkepresset, sier Selstø.

Han oppfordrer Nordic Choice Hotels til å endre kampanjen.

– Slik den er nå, virker den fort ekskluderende for alle som ikke drikker, sier prosjektlederen.

LES OGSÅ: Markant økning av edruss

– Vil ikke ekskludere

Hotelldirektør Laila Neverdahl ved Clarion Hotel Air i Stavanger, svarer slik på kritikken:

– Annonsen hadde absolutt ikke til hensikt å ekskludere noen eller oppfordre til inntak av alkohol. Russen er som regel sent oppe og litt ekstra slitne og trøtte på morgenen, og derfor har vi valgt å servere frokost helt til kl 11 under landstreff-helgen, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

– Vår intensjon er kun å mette magene til russen som bor hos oss med en god og stor frokost.

Ifølge Neverdahl er dette andre året på rad de har et slikt frokosttilbud, og det gjelder for alle deres gjester, understreker hun.

– Det vi forsøkte å kommunisere var at frokosten varer ekstra lenge den aktuelle helgen.

– Hva gjør dere med tilbudet videre?

– Vi vil kalle det noe annet i fremtiden, skriver hotelldirektøren.

LES OGSÅ BERIT AALBORGS KOMMENTAR: «Ned på kne lille luremus»

– Spiller på fordommer

I hovedrussestyret i Sandnes ser de både plusser og minuser ved hotellkjedens måltid.

Landstreffet kan ofte bli forbundet med blant annet mye alkohol og festing, og sånn sett kan tilbudet være bra. Samtidig blir det feil å bruke akkurat disse ordene da det kan virke ekskluderende for dem som ikke drikker, sier hovedpresident Terje Hetland. Han har kun hørt positive tilbakemeldinger om «hangover breakfasten» fra russen selv.

LES OGSÅ: Kristne dropper ikke russetid

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter